Duka a spol. míří k papeži: „František jistě pochválí dohodu nad restitucemi“

Vatikán – Čeští a moravští biskupové se poprvé oficiálně setkají s papežem Františkem. Dnes zahájí skupina šestnácti duchovních vedená kardinálem Dominikem Dukou týdenní návštěvu Vatikánu, s papežem se sejdou v pátek. Budou ho zřejmě informovat o českých církevních restitucích a o činnosti církve. „Věříme a víme, že papež je spokojen s tím, že jsme se dokázali dohodnout,“ vzkázal Duka z Říma s tím, že téma restitucí bude během setkání zřejmě zmíněno jen okrajově.

Delegace české katolické církve ve Vatikánu začne mší u hrobu svatého Petra. Jde o pouť nazvanou Ad limina apostolorum neboli K prahům apoštolů spojenou s audiencí u papeže. Čeští a moravští biskupové vykonali poslední návštěvu Ad limina v listopadu 2005.

Na plánovaném setkání by se měl papež od biskupů dozvědět o činnosti katolické církve v Čechách a na Moravě. Církev podle Duky už začátkem ledna poslala do Vatikánu obsáhlou stostránkovou zprávu, ve které bilancuje své působení od listopadu 1989. „Uvědomujeme si, že papež je teprve rok ve svém úřadě, a tak jsme mu v dokumentu odpovídali na různé otázky, které se týkají politického, společenského, kulturního i církevního života, školství nebo charitativních zařízení,“ sdělil Duka telefonicky z Říma. Podle něj zprávu zpracovávali hlavně vatikánské kongregace (jakési ministerské rady) a nynější návštěva má za úkol některé věci papežovi dovysvětlit - a také získat zpětnou vazbu.

Dominik Duka
Zdroj: ČT Brno/Jaromír Šallé

Při pátečním setkání se bude také jednat o majetkových záležitostech českých katolíků včetně restitucí. Je však pravdou, že zaslané podklady se z administrativních důvodů vztahují pouze ke konci roku 2012 - samotné restituce jsou v ní tak zmíněny pouze okrajově. „Lze předpokládat, že se zeptá, jak vypadá situace dnes. Věříme a víme, že papež je spokojen s tím, že jsme se dokázali společně dohodnout,“ dodal Duka.

V pátek čeká delegaci z Čech také mše ke cti sv. Cyrila

Církve mají v Česku podle zákona o majetkovém vyrovnání dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun, o který přišly po únoru 1948. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Současně ale začne snižovat příspěvek na podporu církvím, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně a za sedmnáct let ho zcela přestane vyplácet. Část současné vládní koalice ale uvažuje o změně zákona. Někteří poslanci ČSSD chtějí předložit návrh na půlroční prodloužení lhůty pro posouzení žádostí o církevní restituce, další uvažují o podpoře komunistického návrhu na uspořádání referenda o restitucích. To ale odmítá KDU-ČSL.

Sv. Cyril a Metoděj
Zdroj: Milan Jaroš/ČTK

Papež František by měl také požehnat korunky pro Palladium země české. Do tohoto reliéfu Panny Marie, jehož původ podle legend sahá do prvního tisíciletí, budou korunky vsazeny v průběhu svatováclavských oslav 28. září 2014.

V pátek budou biskupové společně s dalšími českými poutníky sloužit mši v bazilice svatého Klimenta a připomenou si 1145. výročí smrti svatého Cyrila, jehož ostatky se tam uchovávají. V ostatní dny budou mše v hlavních římských chrámech.