Boj za práva koní: Konec newyorských kočárů?

New York - Kočáry tažené koňmi by měly z New Yorku zmizet. Nový starosta je chce zakázat kvůli nedůstojným podmínkám zvířat. V plném provozu se pohybují až devět hodin denně a několik z nich už se stalo obětí nehod. Kočáry by měla nahradit vozítka na alternativní pohon. Majitelé koňů se ale bouří, protože přijdou o práci. Navíc se obávají o osud koní.

Kolem newyorského Central Parku se pohybuje zhruba 200 koní, kteří vozí lidi v kočárech. Majitelé koňů varují, že pokud bude jejich činnost ukončena, bude to mít negativní dopad i na koně. Právě tento byznys totiž slouží jako odbytiště – přebyteční koně jinak pravděpodobně skončí na jatkách. „Kdyby se nedostali do New Yorku, většina z těch zvířat by byla mrtvá,“ míní Ian McKeever, majitel devíti koňů.

Majitelka koňského povozu Christina Hansenová

„Mého koně chrání práva na ochranu zvířat. Jeho práce je přísně regulovaná. Je přesně dané, kdy může nosit deku, kdy musí na kontrolu kopyt a jak často k veterináři. Tyto požadavky musíme plnit a děláme to rádi.“

Christina Hansenová
Zdroj: ČTK/AP/Richard Drew

Podle kritiků provozování výletů v kočáře ale pro tento způsob „nelidského podnikání“ neexistuje žádná omluva. Nový newyorský starosta si stojí za svým - koňské povozy na moderní Manhattan jednoduše nepatří. „Opravdu si myslím, že koně nepatří do newyorského provozu. Nehodí se do městského prostředí, protože to pro ně není bezpečné. Není to fér, když si představíme, jak by mohli jinak žít,“ konstatoval de Blasio.

Jen v loňském roce bylo přitom zhruba 140 tisíc amerických koní posláno na jatka v Kanadě a Mexiku. Lidé si už jejich chov nemohli dovolit, nebo jim jednoduše nepřinášeli očekávaný zisk. Podle prezidenta Humane Society Wayna Pacelleho tkví jádro problému v neregulovaném chovu. Každý rok se koňů rodí víc a víc, ale pravděpodobnost, že v klidu dožijí, je nízká. Útočiště najde asi jen 500 „vysloužilých“ koňů, a to se jedná o celostátní úroveň.