Poprvé od roku 1949. Čína s Tchaj-wanem hasí spory

Nanking - Čína a Tchaj-wan zahájily historické jednání. Na nejvyšší úrovni se sešly po dlouhých 65 letech – poprvé od konce občanské války. Dohodly se, že zřídí „co nejdříve“ zastupitelské úřady svých polooficiálních institucí na území druhé strany. Peking se snaží postupně přimět svého souseda ke znovupřipojení, tchajwanští voliči se k tomu ale staví velmi chladně. Obě země přesto v posledních letech posílily ekonomické i kulturní vztahy.

Čínský vicepremiér Čang Č'-ťün si konečně podal ruku s tchajwanským ministrem pro čínskou otázku Wang Jü-čch'. Tchaj-wan se od Číny odtrhl v roce 1949.

Setkání se koná v Nankingu, hlavním městě provincie Ťiang-su. Má to symbolický význam. Nanking byl hlavním městem Čankajškovy nacionalistické vlády, která vedla válku proti Mao Ce-tungovým komunistům, než byla nucena uprchnout na Tchaj-wan. V Nankingu se také nachází hrob zakladatele republikánské Číny prezidenta Sunjatsena, jehož uznává jak Peking, tak i Tchaj-pej.

Rozhovory se mají konat až do 14. února. Žádný oficiální program jednání ale zveřejněn nebyl. Obě strany už se mimo jiné domluvily na dalším prohlubování ekonomických vztahů. Citlivé politické otázky jako formální mírová dohoda ovšem na programu jednání nebyly. Tchajwanský ministr pro čínskou otázku předtím uvedl, že bude usilovat o větší zastoupení tchajwanských představitelů v mezinárodních organizacích. Tomuto kroku se ale Peking aktivně brání.

Setkání vysokých představitelů Číny a Tchaj-wanu
Zdroj: ČTK/ZUMA/Shen Bohan

Pokrok je znát

Čína se snaží postupně přimět Tchaj-wan ke znovupřipojení, tchajwanští voliči to ovšem odmítají. Na druhou stranu se čínsko-tchajwanské vztahy v posledních letech přeci jen zlepšily - země otevřely podnikatelské příležitosti a uvolnily cestování přes 150 kilometrů širokou Tchajwanskou úžinu.

Vývoj čínsko-tchajwanských vztahů

Komunistický vůdce Mao Ce-tung a nacionalistický prezident Čankajšek se snažili po druhé světové válce dojednat příměří v jihočínském městě Čchung-čching, ale neuspěli. Obě strany pak obnovily občanskou válku a po vítězství komunistů se Čankajškova vláda přesunula v roce 1949 na Tchaj-wan. Obě vlády si od té doby dělají nárok na zastupování celé Číny.

Napětí mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem polevilo poté, co na ostrově v roce 2008 k moci nastoupil prezident Ma Jing-ťiou, který je Číně přátelštěji nakloněn. Posílil především ekonomické vztahy mezi oběma stranami a umožnil návštěvy většího množství čínských turistů na Tchaj-wanu.