Zemřela Shirley Temple Blacková, hvězda dětských filmů i velvyslankyně v ČSFR

Washington/Londýn – V pětaosmdesáti letech zemřela dětská hvězda amerických filmů Shirley Temple Blacková. Informovala o tom britská BBC. V letech 1989 až 1993 působila také jako velvyslankyně Spojených států v Československu.

Shirley Temple Blacková zemřela v pondělí doma ve Woodside v Kalifornii obklopena svou rodinou a ošetřovateli. Její smrt byla přirozená. „Vzpomínáme na ni jako na herečku, diplomatku, naši milovanou maminku, babičku i prababičku,“ uvedl rodina v prohlášení s tím, že byl její život protkán mnoha úspěchy.

Shirley byla totiž asi nejpopulárnější dětskou herečkou všech dob. Natočila přes 40 filmů - většinu z nich před svými desátými narozeninami. Před filmovou kameru ji postavil hledač talentů, který dívku náhodně objevil na hodině tance. Poprvé zazářila už ve čtyřech letech. 

Osobní život ve zkratce

Shirley Temple Blacková se narodila v Kalifornii. Vdávala se celkem dvakrát – poprvé v pouhých 16 letech za herce Johna Agara. Z tohoto manželství vzešla dcera Linda Susan Agarová. Po třech letech ale jejich manželství ztroskotalo. Na Havaji pak potkala podnikatele Charlese Aldena Blacka, kterého si vzala v roce 1950. Z tohoto manželského svazku má celkem tři děti - syna Charlieho a dvě dcery Lori a Susanah.

Oscara dostala Shirley už v 6 letech

Svým zpěvem a tancem si okamžitě získala americké publikum. Za přínos filmové zábavě získala Shirley už jako šestiletá zvláštního Oscara a stala se jeho nejmladší nositelkou. „Na Santa Clause jsem přestala věřit v šesti letech, když mě v obchodním domě požádal o autogram,“ vzpomínala herečka na léta své největší popularity.

Ve třicátých letech patřily mezi její nejznámější filmy třeba Zářící oči, Chudá bohatá holčička, Heidi nebo Malá princezna. Své fanoušky měla Shirley i za hranicemi Spojených států. Jak ale odrůstala dětským střevíčkům, ubývalo i filmových rolí.

Před kameru se Temple Blacková vrátila až koncem 50. let. Televizním divákům se představila v sérii adaptací pohádek a rodinných příběhů.

Podívejte se: Příběh Shirley Temple Blackové

Od filmu k politice

Poté se začala psát její politická kariéra. V roce 1967 nejprve neúspěšně kandidovala do Kongresu. Jako angažovaná republikánka podporovala i účast USA ve vietnamské válce. O dva roky později se stala jedinou ženou pětičlenné americké delegace v OSN.

V létě 1974 byla jmenována velvyslankyní USA v Ghaně a o dva roky později začala šéfovat protokolu v Bílém domě. Poté působila na ministerstvu zahraničí. V roce 1989 se stala velvyslankyní USA v Československu. Jako diplomatka tu působila do roku 1993.

Michael Žantovský, velvyslanec ČR v Británii

„Paní Temple Blackovou jsem poznal ještě před listopadovou revolucí. Do své funkce v Praze nastoupila, tuším, v srpnu 1989. Od první chvíle sympatizovala s opozičním a disidentským hnutím v Československu. Zvala přední představitele opozičních hnutí na americkou ambasádu. Dokonce v převlečení přihlížela některým demonstracím na Václavském náměstí. Po listopadu pomáhala navázat velmi intenzivní a přátelské vztahy se Spojenými státy, třeba při organizaci první Havlovy cesty do Washingtonu.“

Shirley bylo uděleno i několik čestných doktorátů. Současně byla majitelkou a nositelkou velkého množství různých čestných vyznamenání. Nejvýznamnějším byl pro ni titul „Čestný důstojník zahraniční služby“, který obdržela v roce 1987.