Obama Hollandeovi slíbil, že přijede na výročí Normandie

Washington – Francie a Spojené státy chtějí vytvořit zónu volného obchodu mezi Evropskou unií a zámořím. Po setkání v Bílém domě to potvrdili prezidenti obou zemí. Barack Obama zároveň slíbil Françoisovi Hollandeovi, že osobně přijede na oslavy 70. výročí vylodění v Normandii. Oba státníci se shodli i na postoji k Sýrii nebo íránskému jadernému programu. Pozornost ale Hollandeova návštěva poutá hlavně kvůli jeho osobnímu životu a faktu, že do Ameriky přijel sám.

Podle Obamy musí Írán nyní prokázat, že jeho jaderný program je určen jen k mírovým účelům. Šéf Bílého domu se také s Hollandem shoduje v ponechání dosavadních sankcí vůči Teheránu. Nové sankce by ale podle Obamy byly kontraproduktivní a ohrozily by diplomatické řešení. Prezident zdůraznil, že společným cílem zůstává zabránit Íránu získat jadernou zbraň. 

Íránská vláda loni v listopadu docílila se světovými mocnostmi předběžné dohody o svém jaderném programu výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Obama v této souvislosti upozornil, že investoři, kteří nyní v Íránu zkoumají možnosti podnikání, tak činí na vlastní riziko. Pokud poruší sankce proti Teheránu, USA proti nim rázně zasáhnou, pohrozil ve zjevné narážce na to, že minulý týden více než stovka francouzských podnikatelů Írán navštívila.

Paříž je podle americké hlavy státu nyní silným partnerem Ameriky, což podle něj bylo ještě před deseti lety nepředstavitelné. Narážel na trpkou roztržku v roce 2003 kolem americké invaze do Iráku za Obamova předchůdce George Bushe. 

Kvůli hrozbě terorismu se odposlechům nedá vyhnout, zmínil Obama

K odposlechům prováděným americkými tajnými službami ve světě Obama uvedl, že Spojené státy nemají s žádnou zemí dohodu o neprovádění výzvědné činnosti. Vzhledem k nebezpečí teroristických útoků budou podle něj nuceny i nadále shromažďovat výzvědné informace. Slíbil ale, že přitom bude respektováno právo na ochranu soukromí.

Obamova vláda se ocitla pod palbou kritiky spojenců v Evropě i jinde ve světě poté, co loni vyšlo najevo, že americké výzvědné služby odposlouchávaly i vedoucí představitele spřátelených zemí. Upozornil na to bývalý spolupracovník americké špionážní služby NSA Edward Snowden.

Hollande řekl, že po aféře kolem NSA je vzájemná důvěra mezi oběma zeměmi už obnovena a v budoucnu by měla být založena na vzájemné úctě a na ochraně soukromého života. „Po Snowdenových odhaleních jsme si s panem prezidentem Obamou minulost vysvětlili,“ poznamenal.

  • Obama dnes také mimo jiné oznámil, že v červnu navštíví Francii a zúčastní se oslav 70. výročí spojeneckého vylodění v Normandii za druhé světové války. Šlo o největší vyloďovací akci v novodobé historii a právě americká armáda v ní zaznamenala největší ztráty ze spojeneckých vojsk. V místě největšího masakru, vyloďovací pláže s krycím názvem Omaha, byl posléze vybudován rozsáhlý hřbitov amerických vojáků.
François Hollande a Barack Obama
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Hollande je na první státní návštěvě hlavy francouzského státu v USA za posledních 18 let. Poslední podobná akce se odehrála v éře Billa Clintona a Jacquesa Chiraca. Nyní se Hollandeovi dostalo před Bílým domem slavnostního uvítání. S Obamou už v pondělí společně navštívili sídlo třetího amerického prezidenta a někdejšího amerického velvyslance ve Francii Thomase Jeffersona v Monticellu.

Situaci v Sýrii Obama označil jako „strašlivou“. Prezidenti přiznali, že mírové rozhovory v Ženevě zatím nevedou k ukončení násilí. Přesto zatím vyloučili vojenský zásah v zemi. Zároveň kritizovali postoj Moskvy. „Rusové nemohou říkat, že jim záleží na Syřanech, dokud jsou v Sýrii hladovějící lidé,“ prohlásil Obama. Rusko v Ženevě odmítlo znění rezoluce o humanitární situaci, protože podle něj vyznívá jako ultimátum pro Sýrii. Neobsahuje sice žádné konkrétní sankce proti režimu, počítá ale s jejich zavedením proti každému, kdo by bránil poskytování humanitární pomoci.

Z návštěvy Hollandea se zapotil hlavně protokol Bílého domu

Jistým vrcholem je dnešní státní večeře v Bílém domě. Bude teprve první, kterou Obama uspořádá v novém funkčním období. Její příprava se ale neobešla bez komplikací, především kvůli konfliktu protokolu a faktu, že Hollande kvůli milostným eskapádám nepřijel s partnerkou. Musely se tak přetisknout pozvánky na státní večeři nebo změnit zasedací pořádek. Z pochopitelných důvodů se také musel zrušit obvyklý separátní program pro první dámy.

Hollande se nedávno rozešel se svou přítelkyní Valérií Trierweilerovou kvůli mileneckému poměru s herečkou Julií Gayetovou. Trierweilerová byla v souvislosti s aférou v polovině ledna dokonce hospitalizována. Více čtěte ZDE nebo ZDE.

Ve středu odletí Hollande do Sillicon Valley v Kalifornii, kde se sejde s šéfy IT společností, jako je Facebook nebo Twitter. Obama dnes zdůraznil, že obě země rozšíří obchodní dialog a podporují zavedení zóny volného obchodu mezi EU a USA, o níž se začalo jednat loni.