Slovensko si láme hlavu s výsluhami: Kdo svlékne uniformu, má dva platy

Bratislava – Má-li na sobě někdo uniformu, bere plat. Kdo ji svlékne, bere platy dva - přesněji výsluhy a mzdu. Může to znít podivně, na Slovensku ale zjistili, že je to oblíbený trik bývalých vojáků a policistů. Po odsloužených letech jim totiž náleží příplatky, které se pohybují od několika tisícovek až po desetitisíce korun. Měsíčně tak jednotlivé resorty musí vynaložit miliony. Ukazuje se ale, že někteří lidé svlékli uniformu účelově, aby si přilepšili k platu. Začíná se proto uvažovat o úpravě nebo odejmutí výsluhových důchodů části bývalých vojáků a policistů.

Pohled Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Málokomu vadí, aby po odchodu do civilu stát podporoval vojáky, kteří nasazovali životy v zahraničních misích, nebo policisty, kteří roky dohlíželi na bezpečnost v ulicích. Diskuse se vede o tom, jestli na výsluhu mají mít nárok i ti, kteří většinu kariéry u bezpečnostních sborů strávili prací v kanceláři. Není totiž výjimkou, když civilista ve středním věku bere mzdu i výsluhy, a vydělá si tak za práci u počítače víc než jeho kolega v aktivní službě, který se v terénu vystavuje nebezpečí.

Dřív stačilo na Slovensku odsloužit v armádě nebo policii 15 let, aby vznikl nárok na výsluhový důchod. Od loňska už musí být muži a ženy ve sboru čtvrt století. I tak jsou lidí pobírajících výsluhy tisíce - a stále přibývají. Například ministerstvo obrany zaměstnává téměř 1 400 civilních zaměstnanců, kteří dřív nosili uniformu. Někteří dokonce po odchodu do civilu zastávají stejné pozice a mají stejný plat, jako když byli vojáky z povolání.

Na ministerstvu vnitra pracuje přes šest stovek bývalých policistů. Ministr Robert Kaliňák zvažoval, že výsluhy těm, kteří zůstanou ve státních službách, přestane vyplácet. Nakonec od toho ale upustil. Policie i armáda totiž věří, že vyšší náklady jsou jen dočasné a v dlouhodobém horizontu se ušetří. Dnes jsou například na ministerstvu profesionálními vojáky obsazované i pozice řidičů nebo správců počítačových sítí. Když to bude práce civilistů, příštímu zaměstnanci už na výsluhy nárok nevznikne.  Objevují se ale i hlasy, které žádají úplný konec výsluh. Překvapivě s nimi přicházejí právě vojáci a policisté. Podle nich by je měl stát lépe finančně ocenit už v době služby a případně jim zajistit například výhodné pojištění.

Podle odborníků lidé nenastupují k policii nebo armádě kvůli vidině výsluh. I kdyby to snad část uchazečů odradilo, pro Slovensko by to neměl být velký problém. Dnes je totiž o zaměstnání v bezpečnostních sborech takový zájem, že se prakticky nemusejí konat nábory.