Bizarní rozsudek: Jacksonův lékař musí zaplatit 1 euro za újmu fanouškům

Paříž - Soud ve francouzském Orleánsu dnes uznal nárok skupiny mladých lidí na odškodnění za psychickou újmu, kterou jim před pěti lety způsobila smrt americké popové hvězdy Michaela Jacksona. Symbolickou pokutu jedno euro (asi 27 Kč) má žalobcům zaplatit lékař Conrad Murray, kterého americký soud odsoudil ke čtyřem letům vězení za podíl na zpěvákově smrti.

Na Murrayho podalo žalobu pět lidí ze Švýcarska, Belgie a Francie. Lékař dostal v listopadu 2011 čtyři roky vězení za to, že podal Jacksonovi smrtící dávku silného anestetika. Americký soud počínání lékaře označil za neúmyslné zabití. 

Podle aktuálního rozsudku orleánského soudu Murray svým jednáním způsobil mladým lidem psychickou újmu, za kterou musí zaplatit. Lékař vyšel z vězení loni v říjnu po odpykání poloviny trestu. Podle právního zástupce žalující strany Emmanuela Ludota je to zřejmě vůbec poprvé, co soud právně kvalifikoval utrpení způsobené smrtí popové hvězdy. V rozsudku se praví, že pětice žalobců prokázala náležitý žal, který k vyměření pokuty opravňuje. 

Verdikt francouzského soudu přivedl některé právní experty v úžas. Justiční autority si lámou hlavu nad tím, proč má Murray za podíl na Jacksonově smrti zaplatit právě jedno euro. Podle některých odborníků by žalující pětice měla soudu rovněž předložit jako důkaz dobrozdání lékařů o stavu jejich duše.