Zaplavenou Británii bičuje silný vichr. Situace je nejhorší za 250 let

Londýn - Velká Británie se připravuje na další vlnu dešťů. V některých oblastech je situace nejhorší za posledních 250 let. Západní pobřeží země bičují vichry o síle 160 kilometrů v hodině. Evakuovány už byly tisíce lidí. Temže vystoupala na rekordní úroveň a ohrožuje předměstí Londýna. Vláda čelí kritice za to, že kvůli škrtům zanedbala údržbu koryta řeky. Premiér David Cameron zrušil zahraniční cesty. Na pomoc postiženým oblastem vyslal 1 600 vojáků.

Úřady podle BBC poprvé za letošní zimu vyhlásily kvůli mimořádné síle větru nejvyšší stupeň pohotovosti. Hlavní nebezpečí má trvat asi do 22:00. Týká se to hlavně západního Walesu a severozápadní Anglie. Meteorologický ústav varoval, že vichr může vyvracet stromy, poškozovat objekty a způsobit výpadky dodávek elektřiny. Nebezpečí budou představovat i vysoké vlny na mořském pobřeží.

Podle deníku The Independent meteorologové v Aberdaronu v severozápadním Walesu naměřili poryvy větru o síle 173 kilometrů v hodině. Bez proudu je v této části Británie skoro 90.000 domácností. Kvůli větru byl pak zcela uzavřen Cliftonský visutý most v Bristolu, což se za 150 let od jeho zprovoznění stalo vůbec poprvé.
   
Problémy současné větrné počasí způsobuje i v dopravě. Od 19:00 místního času (20:00 SEČ) nefunguje provoz na páteřní železniční lince spojující Londýn ze západním pobřežím a Skotskem. Uzavřené jsou i některé úseky dálnic.

Kytka: Británie by potřebovala Noemovu archu (zdroj: ČT24)

Nová bouře přišla v době, kdy vytrvalé deště v uplynulých týdnech způsobily v různých částech Británie rozsáhlé záplavy. Nejhorší situace je stále v jihozápadní Anglii, kde se především v povodí Temže nedaleko Londýna ocitly stovky domů pod vodou. Záchranáři s pomocí armády evakuovali tisíce lidí. Na tři tisíce domů v postižené oblasti jsou zde bez elektřiny. Centrum Londýna ale ohroženo není – koryto řeky je tu dobře regulované.

Ivan Kytka, spolupracovník ČT

„Vůbec nejdramatičtější je situace v hrabstvích, jež přiléhají k západnímu okraji Londýna, kolem řeky Temže, při distribuci pytlů s pískem pomáhá armáda. Lidé je budou potřebovat - do pátku má na jihu Anglie spadnout dalších 8 až 10 centimetrů vodních srážek.“

Úřady navíc opět varovaly před dalším stoupáním hladiny vody na jihu a západě Anglie. Některá místa jsou pod vodou už týdny. „Voda působí nesmírné škody farmářům - musí evakuovat stáda, zvířata. Občas máte v některých částech Anglie pocit, že by byla třeba Noemova archa,“ podotkl Kytka.

Bouře se silným větrem kromě Británie trápí rovněž Irsko. Nejhůře postižená jsou tamní hrabství Kerry a Cork na jihozápadě ostrova, kde elektřina nefunguje ve 250 tisících domácnostech.

Z řad obyvatel i místních politiků sílí kritika na adresu vládních úřadů. Ty prý neudělaly dost, aby katastrofální situaci zabránily. A selhaly i při jejím následném řešení. Úřady ale kritiku z velké části odmítají. Poukazují na výjimečné meteorologické podmínky. „Máme co do činění s bezprecedentním počasím. Úřady sice mohou a musí dělat vše, co je v jejich silách, ale jsou věci, na které nestačíme,“ řekl ministr obrany Philip Hammond, který také navštívil některá zaplavená místa.

Kvůli kritické situaci už zasedal mimořádný výbor vlády. „Kabinet vyčlení okamžitě 200 milionů liber (asi 6,5 miliardy korun) na pomoc zasaženým oblastem. Dokonce chystá granty pro britské domácnosti. Každá, které se to týká, by měla získat v přepočtu 165 tisíc korun na opatření proti současným a příštím povodním,“ dodal Kytka.