Čínský Nefritový králík prý „zemřel“, misi nedokončí

Peking - Čínské lunární vozidlo Nefritový králík (čínsky Jü-tchu) má na měsíci vážné problémy. Čínská média oznámila, že přístroj už není schopný jízdy po měsíčním povrchu. Nepůjde zřejmě ani opravit. Šestikolové robotické vozidlo přistálo na Měsíci 14. prosince společně s modulem Čchang-e 3.

Už dva dny po přistání začalo vozítko na Zemi posílat první fotografie. Kromě snímání Měsíce měl robot pomocí radaru měřit měsíční kůru, zkoumat strukturu povrchu a pátrat po přírodních zdrojích.

Koncem ledna se ale u stroje projevily problémy s mechanickým ovládáním, které od té doby znemožňují jeho správný provoz. Nyní citovala agentura Nová Čína z krátkého oficiálního Prohlášení: vozítko nelze opravit, aby mohlo splnit svou misi. „Situace na Měsíci se mění doslova každou hodinou, protože Nefritový králík se neozval, kdy měl. Teplota tam v noci padá až na minus 180 stupňů Celsia. Proto ho všichni brali jako odepsaného,“ konstatoval odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Objevily se prý ale částečně ověřené zprávy, že se vozítko nakonec ozvalo. "Vysvětlení
by mohlo být jednoduché – pokud mělo problémy se zazimováním, asi dostalo přes noc trošičku na frak a potřebovalo se po východu slunce vzpamatovat. Tak mohlo třeba jednu, dvě komunikační relace vynechat," vysvětlil Přibyl.

Čínský vesmírný program
Zdroj: Xinhua/ČTK

Příčiny poruchy vědci zatím neupřesnili. Podle specialisty Čínské akademie vesmírných technologií Pchanga Č'-chaa ji mohla způsobit například silná radiace, slabá gravitace či extrémní výkyvy teplot.

Čína se loni stala po USA a někdejším Sovětském svazu třetí zemí světa, která na Měsíc dopravila svůj stroj. Dobývání přirozeného souputníku Země je dalším krokem ambiciózního vesmírného programu Číny, jejíž raketa v roce 2003 vynesla na oběžnou dráhu kolem Země člověka. Vesmírný program je v Číně zdrojem velké hrdosti a nejnovější úspěchy lunárního vozidla tam sledovaly miliony lidí.

Vydáno pod