Nefritový králík žije! Možná půjde opravit

Peking - Čínská média hlásí zmrtvýchvstání Nefritového králíka. Lunární vozítko vydalo signál a možná jej půjde opravit. Ještě ve středu to přitom vypadalo, že první čínský přístroj na Měsíci se porouchal nadobro a nebude schopen misi dokončit.

„Znovu nabyl vědomí! Přinejmenším je naživu a má šanci na záchranu,“ řekl státní agentuře Nová Čína mluvčí programu Pchej Čao-jü. Vzkříšení „králíka“ potvrdila i státní televize CCTV. Mluvčí ale podle agentury Reuters dodal, že problémy, které má přístroj od konce ledna, stále nejsou vyřešeny. 

Šestikolové robotické vozidlo přistálo na Měsíci 14. prosince společně s modulem Čchang-e 3. Už dva dny po přistání začalo vozítko na Zemi posílat první fotografie. Kromě snímání Měsíce měl robot pomocí radaru měřit měsíční kůru, zkoumat strukturu povrchu a pátrat po přírodních zdrojích.

Koncem ledna se ale u stroje projevily problémy s mechanickým ovládáním, které od té doby znemožňují jeho správný provoz. Ve středu citovala Nová Čína z krátkého oficiálního prohlášení: vozítko nelze opravit, aby mohlo splnit svou misi. „Situace na Měsíci se mění doslova každou hodinou, protože Nefritový králík se neozval, kdy měl. Teplota tam v noci padá až na minus 180 stupňů Celsia. Proto ho všichni brali jako odepsaného,“ konstatoval odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Příčiny poruchy mluvčí neupřesnil. Podle specialisty Čínské akademie vesmírných technologií Pchanga Č'-chaa ji mohla způsobit například silná radiace, slabá gravitace či extrémní výkyvy teplot.