Sněhová bouře se přiřítila na východ USA, ve Washingtonu stav nouze

Atlanta - Sněhová bouře zasáhla po jihu Spojených států i hustě obydlený východ země. Podle meteorologů bude možná nejsilnější za letošní zimu. Tři čtvrtě milionu domácností a podniků je bez elektrického proudu. Mráz už si vyžádal nejméně 13 obětí. Jen za dnešek bylo taky zrušeno na pět tisíc letů. A ve Washingtonu napadlo až 30 centimetrů sněhu. Meteorologové navíc čekají další sněžení.

Jih Spojených států se potýká od úterka s nezvyklými mrazy se sněhem a mrznoucím deštěm, který dělal ze silnic kluziště. První vlna zimního počasí přišla v úterý, kdy sníh a led pokryl části Texasu, Louisiany a severní oblasti Mississippi, Alabamy a Georgie. Druhá vlna přinesla v noci na středu do oblasti déšť, který začal ráno pod náporem chladného větru mrznout a pokrývat silnice, magnólie a palmy tlustou vstvou ledu.

Bez elektrického proudu bylo dnes ráno přes 700 000 domácností v několika státech, téměř třetina z toho v Georgii, kde si někteří obyvatelé budou muset počkat na obnovení dodávky až týden.

Následky sněhové bouře v Severní Karolíně
Zdroj: Chris Keane/Reuters

Severní i Jižní Karolínu pokryje vrstva ledu silná dvacet centimetrů

V některých oblastech Severní a Jižní Karolíny čekají meteorologové další vrstvu ledu silnou až 20 centimetrů. Kolem 2,5 centimetru ledu se čeká do čtvrtečního rána v oblasti od střední Georgie po Jižní Karolínu. Podle Národní meteorologické služby je nynější ledová vlna „událostí historických rozměrů“.

Doprava na mezistátních dálnicích na Jihu se zastavila a v Severní Karolíně na dálnici sklouzl nejméně jeden sněhový pluh do příkopu. Tři lidé zemřeli v sanitce, která v Carlsbadu v Texasu sjela po zledovatělé silnici. Několik smrtelných nehod kvůli náledí hlásily státy Mississippi a Jižní Karolína. V Georgii jeden muž umrzl poblíž svého domu a v Severní Karolíně umrzli další dva lidé. Guvernér státu Pat McCrory vyzval obyvatele, aby zůstali doma.

Stav nouze i ve Washingtonu

Mimořádné situace už vyhlásili guvernéři států od Lousiany po New Jersey. Prezident Barack Obama podepsal vyhlášení stavu ohrožení v Georgii, což umožňuje uvolnit federální pomoc postiženým oblastem. Taky Washington vyhlásil stav nouze - poprvé za poslední 4 roky. Tehdy ho ochromilo několik desítek centimetrů sněhu. Teď je to zhruba 20 až 30 centimetrů.  Školy jsou zavřené, stejně jako federální úřady. Lidi se předzásobili a zůstali doma.

Představitelé Washingtonu umožní taxislužbě účtovat si přirážku 15 dolarů k jedné jízdě, čímž se snaží povzbudit taxikáře, aby zůstali na ulicích v situaci, kdy část veřejné dopravy bude odstavena.

Počasí ovlivnilo tisíce letů

Americká letiště již ráno oznámila, že muselo být zrušeno více než 4400 letů plánovaných na dnešek. Nejhůře jsou postižena letiště v New Yorku a ve Washingtonu. Na Dullesově i Reaganově letišti ve Washingtonu jsou uzavřeny všechny ranveje. Bílý dům již kvůli očekávanému příchodu sněhové bouře odvolal dnešní plánovanou akci na podporu mladých černochů.

Sníh a led pokryly jih USA
Zdroj: ČTK/AP/John Spink

Mrznoucí déšť ve větším rozsahu zasáhl stát Georgia naposledy v lednu 2000, kdy asi centimetrová vrstva ledu vedla k přerušení dodávek elektřiny pro zhruba 350 000 lidí. Tentokrát by však ledu mělo být podle meteorologů mnohem víc a na mnohem větším území.