V Británii zabíjel vichr o síle hurikánu, povodně nekončí

Londýn - Po velké vodě zasáhl Británii ničivý vichr o síle hurikánu. Místy dosahoval rychlosti 170 kilometrů za hodinu a zvedal mnohametrové vlny. Úřady v zasažených oblastech vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti. Desetitisíce lidí jsou bez proudu. Vítr také narušil silniční i železniční dopravu a přivodil smrt nejméně jednoho člověka. Zlepšení se ale zatím nečeká. Podle meteorologů bude dál pršet. Do zítřka by mohlo spadnout až 10 centimetrů srážek.

Na pobřeží Anglie si tuto zimu vybírá extrémní počasí svou daň. V severozápadním Walesu ve městě Aberdaron foukal vítr o síle 173 kilometrů v hodině. Kvůli poškozeným stožárům vysokého napětí bylo v noci bez elektřiny asi 146 tisíc domácností, především ve Walesu. Elektrický proud zabil ve středu večer sedmdesátiletého muže. Ten se snažil u Chippenhamu v jihozápadní Anglii odstranit strom, který spadl na elektrické vedení.

Ivan Kytka, spolupracovník ČT

„Škody, které vítr napáchal, půjdou odhadem do milionů liber. Na některých místech ve Walesu platil zákaz vycházení – jakýkoliv pobyt venku byl totiž životu nebezpečný. Počasí by se mělo zlepšit až na počátku příštího týdne.“

Většina silnic je pod vodou i na druhém konci země - nedaleko Londýna. V povodí Temže ohrožují povodně více než tisíc obydlí. Hlavně v oblastech Berkshire a Surrey rozvodněná voda podle úřadů stále představuje hrozbu pro lidské životy. Místa, kam se voda ještě nedostala, chtějí lidé ochránit pytli s pískem. „Jestli se mi podaří naplnit pět pytlů, tak budu šťastný. Voda teď sahá až po cihly domu. Ale ještě se dovnitř nedostala, tak chci být připraven,“ podotkl jeden ze zdejších obyvatel.

Bouře se silným větrem kromě Británie trápí taky Irsko. Na jihozápadě je bez elektřiny přes 250 tisíc domácností. Nejhůře postižená jsou tamní hrabství Kerry a Cork.

Premiér David Cameron už zrušil všechny své zahraniční cesty a na pomoc postiženým oblastem vyslal dva tisíce vojáků. Zatopeným domácnostem chce přispět na opravu i vybudování protipovodňových stěn. „Až pět tisíc liber bude na dům nebo na podnikání. Kromě toho oznamujeme, že dáme 10 milionů liber na pomoc zemědělcům, kteří viděli svá pole podmáčená den po dni, týden po týdnu,“ prohlásil premiér.

Nejhorší situace za posledních 250 let

Od konce loňského roku, kdy podle úřadů začalo v některých místech Británie období největších dešťových srážek za posledních nejméně 248 let, voda zatopila na 6 tisíc domů. Podle odborníků je půda v některých oblastech tak nasycená vodou, že nejspíše zcela vyschne až v květnu.