Do kanceláří britské armády přišly balíčky s náložemi

Londýn – Funkční nálože, nesoucí charakteristické znaky práce severoirských teroristů, obsahovaly čtyři balíčky, které dnes byly doručeny do náborových kanceláří britské armády v anglických městech městech Oxford, Slough, Canterbury a Brighton. Dva dny před tím dorazily podobné zásilky do kanceláří v Readingu, Chathamu a Aldershotu.

„Sedm podezřelých balíčků obsahovalo malé, podomácku vyrobené, ale potenciálně funkční nálože, které mají charakteristické znaky terorismu souvisejícího se Severním Irskem,“ konstatuje prohlášení protiteroristického oddělení britské policie. Podle něj policisté a pyrotechnici nálože zneškodnili.

Policie dnes kvůli zásilkám vyklidila nákupní středisko ve Slough, kde je místní náborová kancelář, stejně jako část centra Brightonu a ulici v centru Canterbury.

Irská republikánská armáda se v roce 1998 vzdala ozbrojeného boje za odtržení Ulsteru. Britská vláda ale v lednu uvedla, že údajní teroristé nadále plánují nebezpečné útoky. Tři desetiletí sektářského násilí v Severním Irsku mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádalo přes 3600 obětí, ukončila až v roce 1998 mírová dohoda. Během konfliktu republikáni bojující za odtržení Severního Irska od Británie podnikali teroristické útoky i na cíle v Anglii.

Vydáno pod