OBRAZEM: Východ USA pohřbil příval sněhu

Washington - Nejméně 25 lidí zemřelo kvůli zimní bouři ve Spojených státech. Přes půl milionu domácností a firem je bez elektřiny. Úřady vyzvaly řidiče, aby nevyjížděli. Jen během dneška je zrušeno přes tisíc letů. Plánované akce odkládá i Bílý dům. Se sněhem bojuje celkem 22 států. Bouřková fronta se mezitím přesunula nad východní pobřeží. Největší kalamitu za poslední čtyři roky hlásí Washington. Další vlna sněhu přijde ale už v sobotu.

„Co se týče této zimy jako takové, měřeno přívaly sněhu na několika místech – zejména na východním pobřeží – jde o dvojnásobek až trojnásobek toho, co obvykle v tuto dobu z nebe padá,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Řezníček, s tím že ve Washingtonu v noci na dnešek místního času napadlo 23 centimetrů sněhu, ve městě New Yorku ještě o pět centimetrů víc. V severních oblastech státu napadlo skoro 70 centimetrů.

Většina obětí zahynula při dopravních nehodách. Mezi mrtvými je těhotná žena, kterou v New Yorku srazila sněhová fréza. Její dítě lékaři zachránili, ale je v kritickém stavu. Učitelé ve městě kritizují starostu Billa de Blasia, že nenařídil uzavření škol. Starosta se hájí tvrzením, že rodiče by se kvůli zaměstnání nemohli doma o děti postarat.

Statisíce domů bez elektrického proudu

Ve státech Georgia, Jižní a Severní Karolína a Alabama je bez proudu 800 tisíc obytných domů. Jen v Atlantě zima dočasně připravila o dodávku elektřiny 200 tisíc domácností a obchodů.

Podle webu FlightAware.com bylo ve čtvrtek zrušeno 4 470 domácích a mezinárodních letů a dalších skoro 300 bylo opožděno. Nejhůře jsou postižena letiště v New Yorku a ve Washingtonu. Na Dullesově i Reaganově letišti ve Washingtonu jsou uzavřeny všechny ranveje.