Jávský vulkán se probudil k životu, 100 tisíc lidí evakuováno

Jakarta - Erupce indonéského vulkánu Mount Kelud pokryla okolí sopečným prachem a zastavila provoz na pěti letištích, kde uvízly tisíce lidí. Sopka se na ostrově Jáva probudila k životu včera večer. Ničivé exploze byly slyšet 100 kilometrů daleko. Úřady už evakuovaly 100 tisíc lidí. Na svědomí má sopka zatím dva mrtvé, na něž se zřítil dům. V Indonésii se nachází asi 130 aktivních sopek, což je zřejmě nejvíc na světě.

Výbuch jávské sopky ochromil leteckou dopravu (zdroj: ČT24)

Evakuace se týká desítek vesnic, které se nacházejí v pásmu do deseti kilometrů od kráteru sopky. „Naši vesnici jsme museli opustit, ještě než úřady vyhlásily zvýšenou pohotovost a evakuaci,“ konstatoval obyvatel Jávy. Úřady posílají občanům textové zprávy s varováním, aby se ještě nevraceli do svých domovů. Ze sopky totiž stále stéká žhavá láva a ve
vzduchu čpí síra. Kvůli sopečnému prachu byla uzavřena i řada škol a největší buddhistický chrám světa Borobudur v Yogyakartě.

Erupce byly slyšet do vzdálenosti až 130 kilometrů. Sopečný mrak vystoupal zhruba do desetikilometrové výšky. Pět mezinárodních letišť bylo uzavřeno. Jedná se o letiště v druhém největším indonéském městě Surabaya, dále ve městech Yogyakarta, Solo, Malang a Semarang. „Situace je taková, že vulkanický popel zcela ochromil leteckou dopravu. Na ranveji jsme naměřili až pěticentimetrovou vrstvu,“ podotkl manažer letiště Andi Wirso.

Odkláněny jsou i lety do některých dalších destinací ve zbytku Indonésie, v Austrálii a v Thajsku. Letecká společnost Virgin Australia sdělila, že pro dnešek ruší lety na indonéský ostrov Bali, thajský Pchúket, Vánoční ostrov a Kokosové ostrovy. Její konkurent Qantas odložil na sobotu lety mezi Sydney a Jakartou.

Indonéské úřady už také vydaly varování pro všechny aerolinky, aby se oblasti raději vyhnuly. Tamní úřady mají s erupcemi značné zkušenosti. V Indonésii je skoro 130 aktivních sopek.

Vulkán Kelud měří 1731 metrů. V roce 1919 mohutná erupce tohoto vulkánu, která prý byla slyšet stovky kilometrů daleko, přinesla podle tehdejších zpráv smrt nejméně 5160 lidem. V roce 1990 pak vyvrhl síru a lávu, které usmrtily tři desítky lidí a stovky dalších zranily.

Počátkem února se na jiném indonéském ostrově Sumatře probudil vulkán Mount Sinabung. Jeho soptění připravilo o život 16 lidí.