Nacisté pracovali na biologické zbrani – infikovaných komárech

Berlín – Nacistické Německo chtělo během druhé světové války nasadit do boje komáry infikované malárií. Jejich nasazení „do boje“ připravovali nacističtí vědci v koncentračním táboře v Dachau.

Němečtí biologové hledali druh komára, který by byl schopen přežít i mimo své přirozené prostředí. Vědci se nakonec zaměřili na jeden druh komára, který dokázal po vypuštění na nepřátelské území žít minimálně čtyři dny bez vody a potravy – a během této poměrně dlouhé doby mohl nakazit ohromné množství lidí.

Výzkum probíhal v Entomologickém ústavu v Dachau, který v roce 1942 založil říšský vůdce SS Heinrich Himmler. Ústav se zabýval hlavně malárií a skvrnitým tyfem a k pokusům používal vězně z tábora.

Pokusy nacistů si vyžádaly 25 000 obětí

Nacisté zabili při svých „vědeckých“ pokusech na 25 000 lidí. Před začátkem války se zaměřili na výzkum eugeniky (zušlechťování lidské rasy) a nucenou sterilizaci. Se začátkem války začali lékaři ke svým pokusům využívat pacienty psychiatrických léčeben a vězně koncentračních táborů Sachsenhausen a Dachau. Kolem roku 1942 převzala nad vědeckými pokusy větší kontrolu armáda a SS. Během této doby došlo k ohromnému nárůstu počtu pokusů se smrtelnými nemocemi – včetně malárie a tyfu.