Syrské rozhovory opět neúspěšné, Brahímí se omluvil Syřanům

Ženeva – Mezinárodní vyjednavač OSN Lachdar Brahímí ukončil druhé kolo rozhovorů o syrské krizi. Výsledek ani tentokrát nepřineslo, za což se Brahímí Syřanům omluvil. Vyslanec současně avizoval, že chystá další kolo rozmluvy. O termínu třetího kola ale znesvářené strany nakonec nepřesvědčil. OSN také pozastavila evakuaci civilistů v syrském Homsu. Příměří mezi vládními jednotkami a povstalci má trvat pouze do dnešní půlnoci.

Pravděpodobně poslední den příměří v Homsu, které trvá od minulého pátku, přinesl kolaps jiné fronty syrské války – té diplomatické v Ženevě. Lachdar Brahímí, který řídil druhé kolo jednání zástupců znesvářených syrských stran, oznámil, že rozhovory skončily, aniž by přinesly výsledek. „Jsem upřímně zklamaný a nesmírně se omlouvám všem Syřanům, že jsme nenaplnili jejich naděje,“ řekl Brahímí. Hlavní problém podle něj je, že režim prezidenta Asada odmítá připustit navrhovaný vznik přechodné vlády, která by Sýrii připravila na volby.

Budoucnost rozhovorů je nejistá. Nepodařilo se totiž dohodnout na jejich termínu. Podle Brahímího je alespoň jasná náplň dalšího jednání. Syrská vláda ovšem odmítla jeho návrh, aby začalo hledání způsobu, jak v zemi zastavit násilí a terorismus a následně jednat o prozatimní vládě.

Humanitární pomoc v syrském Homsu
Zdroj: Thaer Al Khalidiya/Reuters

V Homsu skončí o půlnoci skončí příměří

Situace v samotné Sýrii se po dobu jednání poněkud zklidnila. Dočasné příměří v Homsu, které je centrem povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada a kde se vládní jednotky snaží rebely obklíčit, bylo jedním z výsledků prvního kola ženevských jednání. Začalo před týdnem v pátek a bylo již dvakrát prodlouženo. Vypršet má o půlnoci ze soboty na neděli. OSN a Červený půlměsíc během klidu zbraní z Homsu odvezly přes tisíc civilistů a naopak přivezly potraviny a humanitární pomoc pro 2 500 lidí.

Mezinárodní výbor Červeného kříže ale kritizoval podmínky evakuace, vládní ani opoziční jednotky podle něj nedodržují zásady běžné pro mezinárodní humanitární akce. OSN nakonec evakuaci během týdne přerušila, protože se ukázalo, že část uprchlíků vládní síly zadržely a podrobily výslechu. Panují obavy, že je armáda po propuštění zatkne a skončí ve věznicích.

Na jiných místech ale násilí pokračuje. Podle opozice v provincii Dará na jihu Sýrie v pátek večer vybuchla bomba, nastražená v autě u mešity. Po výbuchu údajně zemřelo několik desítek lidí a zranění zaplnili místní nemocnice.

Koordinátorka humanitárních operací OSN Valerie Amosová kritizovala světové společenství za pomalost, s jakou se pomáhá syrským civilistům. Podle ní potřebuje naléhavě pomoci tak jako v Homsu 250 tisíc lidí v jiných obležených městech.

Druhé kolo syrských jednání skončilo (zdroj: ČT24)
Vydáno pod