Drahý bulvár ve španělském Burgosu nebude, místním to nestačí

Burgos - Obyvatelé okrajové čtvrti Gamonal ve španělském městě Burgos demonstracemi donutili radnici, aby upustila od projektu bulváru v přepočtu za 220 milionů korun. Podle místních je takový projekt v dobách krize nesmyslný. Město navíc patří k nejzadluženějším v zemi. Při protestech bylo zadrženo 46 lidí, kterým nyní hrozí vysoké pokuty a některým i vězení. Místní proto požadují jejich propuštění a zároveň odstoupení starosty.

Bulvár za osm miliónů eur byl pro dělnickou čtvrť s vysokou nezaměstnaností příliš velké sousto. Demonstrace v ulicích nezastavil zásah policie ani desítky zadržených. „Patří v podstatě do anarchistických a antisystémových skupin, které si za hlavní cíl kladou narušení mírumilovného soužití a snaží se je narušit násilným způsobem,“ uvedl v lednu Jorge Fernández Díaz, ministr vnitra.

Zrušení projektu demonstrantům nestačí, chtějí demisi starosty

Místní se ale podle svých slov jen snaží upozornit na opravdové problémy, jako je především nedostatek práce nebo dluhy. Označení za násilníky je rozčiluje. Vláda se je prý jen snaží zdiskreditovat, protože ví, že mají pravdu. Burgoská radnice totiž patří mezi nejzadluženější v zemi, má půlmiliardové dluhy. Radnice už projekt bulváru zrušila, díru na silnici už začala zahlazovat. Nespokojeným místním to ale nestačí. Požadují ještě starostovu demisi a hlavně zrušení obvinění pro 46 zadržených během protestů.

U rozestavěného bulváru proto někteří demonstranti postávají a vybírají od sousedů peníze pro zadržené. Podle nich to byli v drtivé většině slušní lidé, kteří se jen vraceli domů. „Pokuty půjdou všechny jim, všechny škody, které se podle radnice napáchaly, jim dají k úhradě. A tomu se pokoušíme zabránit,“ uvedl Daniel García, člen sdružení sousedů ve čtvrti Gamonal. Kromě zaplacení škod hrozí některým i vězení.

Demonstranty v Burgosu podpořili lidé napříč Španělskem 

V polovině ledna vyšli do ulic Madridu i dalších 46 měst příznivci protestujících v Burgosu. V hlavním městě se demonstrace změnila v pouliční bitku, při které bylo zraněno 11 lidí. Dalších 11 bylo zatčeno. V ostatních městěch proběhly demonstrace poklidně.

Španělské hospodářství koncem loňského roku vykázalo po krizových letech náznaky vzestupu, na stav jeho financí ale dál dohlíží Evropská unie. Vláda tak musí vybalancovat požadavky obyvatel země a Bruselu, který velí šetřit.

Burgos ustoupil demonstrantům, zrušil projekt bulváru (zdroj: ČT24)
Vydáno pod