Renzi pověřen sestavením vlády, Itálie dostane nejmladšího premiéra

Řím - Italský prezident Giorgio Napolitano pověřil šéfa středolevé Demokratické strany Mattea Renziho sestavením nové vlády, v pořadí 65. od druhé světové války. V čele vládního kabinetu nejspíš nahradí Enrika Lettu, který podal v pátek demisi. Renzi nyní bude usilovat o získání podpory dosavadního koaličního partnera, aby měl šanci získat pro svou vládu důvěru v parlamentu a stát se jejím předsedou.

„Prezident mě pověřil sestavením nové vlády. Tuto nabídku jsem přijal a pana prezidenta jsem ujistil, že vynaložím veškeré úsilí a schopnosti, abych Itálii vyvedl z této složité situace,“ prohlásil Matteo Renzi po setkání s prezidentem Napolitanem.

Pokud se devětatřicetiletému starostovi Florencie úkol podaří splnit, stane se nejmladším italským premiérem v historii a čtvrtým předsedou vlády za poslední čtyři roky. Italská média spekulují, že vznik nové vlády by mohl být velmi rychlý a že by ji Renzi mohl představit nejpozději ve čtvrtek.

„V příštích hodinách se setkám s předsedkyní sněmovny a předsedou senátu, pak zamířím do Florencie, kde mám povinnosti. Večer se vrátím do Říma. Pak začnu potřebné rozhovory s partnery,“ naznačil své nadcházející plány designovaný premiér Renzi.

Renziho koaliční partner, předseda nového politického uskupení Nová centristická pravice (NCD) Angelino Alfano se o víkendu nechal slyšet, že je připraven se na vládě podílet. Nehodlá však uzavření nové koaliční dohody uspěchat a chce trvat na svých podmínkách. V minulosti byl Alfano blízkým spojencem expremiéra Berlusconiho.

Hlavně reformy - a hlavně co nejdřív

Jako hlavní cíl si Renzi klade prosazení potřebných reforem. Podle něj dostane parlament reformu volebního zákona na stůl už do konce února, v březnu pak bude následovat změna pracovního práva, v dubnu reformy v oblasti veřejné správy a v květnu změna fiskální politiky.

Dosavadní italský premiér Letta odstoupil po deseti měsících ve funkci minulý týden v pátek, a to v důsledku dlouhodobých vnitrostranických sporů. Ve čtvrtek širší vedení PD podpořilo svého nového šéfa Renziho, který stranického kolegu Lettu dlouhodobě kritizoval za příliš pomalé tempo ekonomických reforem.

Itálie má třetí největší ekonomiku v eurozóně, ale z recese vychází jen pozvolna, s chabým růstem ve výši 0,1 procenta v loňském posledním čtvrtletí. „Od nového premiéra máme veliké očekávání. Doufám, že přinese potřebné změny a životní úroveň v Itálii bude zase lepší,“ poznamenala obyvatelka Říma Iliana Chersoniová.

V případě jmenování by byl Renzi třetím premiérem v řadě, který nevzešel z voleb. Itálii v posledních letech nejdříve řídil úřednický kabinet Maria Montiho a od loňského jara pak vláda velké koalice pod vedením Letty. Toho však na post premiéra prezident vybral po dlouhých vyjednáváních.

Matteo Renzi
Zdroj: Remo Casilli/Reuters

„Italský Blair“ Matteo Renzi nemá moc politických zkušeností

Nedávno zvolený šéf vládní středolevicové Demokratické strany a starosta Florencie Matteo Renzi nikdy nezasedal v parlamentu a nedostatek politických zkušeností by rád nahradil charismatem a energií. V letech 2004–2009 byl guvernérem provincie Florencie. Starostou Florencie je od roku 2009 a Demokratickou stranu vede od loňského dubna. Má výraznou podporu veřejnosti, v nedávném průzkumu se pro něj vyslovilo 54 procent dotázaných.

Sám sebe Renzi prezentuje jako rozchod s minulostí v každém směru, na druhou stranu je někdy kritizován za ne zcela jasný program (méně veřejných výdajů, méně byrokracie apod.). Podle komentátorů působí tento milovník maratonů a jízdy na kole uvolněně, je dobrý řečník a bývá přirovnáván k britskému expremiérovi Tonymu Blairovi. Podobně jako on vede svou stranu blíže k politickému středu ve snaze oslovit více voličů, dokonce i pravicových.

Vydáno pod