Vražedná hra mladých: Opít se a video sdílet on-line

Londýn - Mladí lidé objevili kontroverzní způsob využití sociálních sítí. Fenomén Neknominate ale stál život už nejméně pět osob. Jde o to vypít co největší množství alkoholu a celou akci nahrát na sociální síť. Poslední obětí je pravděpodobně Brit Bradley Eames. Dvacetiletý muž vypil zhruba litr ginu. Poté, co splnil „úkol“, si stěžoval na bolest žaludku. O čtyři dny později byl nalezen mrtvý.

Fenoménu Neknominate podlehla řada mladých lidí. Pravidla hry jsou jednoduchá: „neck your drink and nominate others“ - tedy „exni svůj drink a nominuj další“. Nesplnění výzvy se trestá opět alkoholem – pitím na účet neúspěšného vyzvaného. Největším problémem je ale tlak okolí a snaha vyzyvatele překonat.

Alkoholová hra pochází z Austrálie, kde si tak mladí Australané dokazují, že se z nich stali muži. Na začátku nevinná zábava už ale ukončila několik lidských životů. Otravy alkoholem hlásí Velká Británie a Irsko. Britská policie se chystá vyslechnout osobu, která vyzvala Isaaca Richardsona. Dvacetiletý Brit zemřel poté, co zkombinoval víno, whiskey, vodku a pivo. Vyšetřuje se rovněž smrt Stephena Brookse. Ten se zhroutil poté, co vypil tři čtvrtě litru vodky za necelou minutu. Začátkem února byli nalezeni mrtví dva mladí Irové.

Dvacetiletý Eames – zatím poslední oběť - zemřel poté, co vypil asi litr ginu. Tělo bylo nalezeno v jeho domě v Nottinghamu. Jeho přítel upozornil tisk na video. A Bradleyho nevlastní matka už komentovala odkaz na sociální síti týkající se jiné smrti spojené s fenoménem. Na web napsala: „Všichni musíte přestat.“

Neknominate v praxi
Zdroj: ČT24/Youtube/bookman85
  • Lékařka Sarah Jarvisová : „Je to smrtelná hra. Problém s alkoholem je, že ovlivňuje vaši schopnost poznat, že jste v nebezpečí, a hlavně schopnost na nebezpečí reagovat.“

Při hře se překonává nejen množství alkoholu, ale i originalita jeho vypití. Každá výzva tak posunuje hranice. Někdy jde o svlékání v supermarketu, jindy o koktejl z alkoholu a mrtvé myši nebo pití provázené ranami, petardami, a dokonce podpalováním.

Podle některých právníků by ty, kteří vyzvali k pití oběti hry, mohla policie stíhat za zabití. Další tlačí k odpovědnosti Facebook, přes který se nebezpečná zábava šíří. Ten se ale brání. „Netolerujeme obsah, který je škodlivý - jako například šikana. Ale chování, které někteří mohou považovat za urážlivé nebo kontroverzní, není vždy nutně proti našim pravidlům,“ vyjádřila se sociální síť pro CNN.

Ne všude se hra zvrhla v ohrožení života. Že překonávat je možné i jinak, ukazují třeba v Jižní Africe nebo Kanadě. Neknominate se tam šíří jako řetěz dobrých skutků. Místo piva jde o kávu či sušenky, které se rozdají bezdomovcům.

Neknominate: Alkoholová hra, která zabíjí (zdroj: ČT24)