Bouře v USA a jaro v Česku? Podle vědců jde o „Santovu pomstu“

Washington - Sněhové bouře a dlouhotrvající mrazy ve Spojených státech i nezvykle jarní počasí ve střední Evropě nejsou zřejmě náhoda. Nová studie expertů z Rutgers University v New Jersey ukazuje, že nad severní polokoulí dochází ke změnám v atmosférickém proudění známém jako jet stream - tryskové proudění. To může mít za následek, že se počasí delší dobu nemění. Podle vědců je pravděpodobnou příčinou oteplování Arktidy – teploty tam rostou dvakrát až třikrát rychleji než jinde na světě.

Tryskové proudění podle vědců prodlužuje svou obvyklou trasu a meandruje. Změny jsou cítit od Pacifiku až po Černé moře. „Opravdu se zdá, že se zákonitosti mění. Lidé už si všimli, že počasí v jejich oblasti není, co bývalo,“ podotkla profesorka Jennifer Francisová z Rutgers University v New Jersey. Ta představila novou studii na výroční konferenci Americké asociace pro vědecký pokrok (AAAS) v Chicagu.

Meandrující tryskové proudění se podílelo na bouřlivém počasí, s nímž se potýkala Británie, a třeskutou zimou, která zasáhla středozápad USA. V Česku je zase skoro jaro a teplo trápí i organizátory olympiády v Soči. „Musíme se připravit, že se to bude stávat častěji,“ konstatovala Francisová. „Tryskové proudění je tuto zimu velmi silné a je o něco jižněji, než je obvyklé,“ potvrdil meteorolog František Šopko. Ovlivňovat podle něj bude počasí ještě minimálně 10 dní – spíš déle.

Tryskové proudění je vysokorychlostní proud vzduchu v atmosféře, který s sebou přináší určitý druh počasí. Pohání ho teplotní rozdíl mezi Arktidou a středními zeměpisnými šířkami. Když je rozdíl velký, smete vše, co mu přijde do cesty – třeba tlakové výše. A počasí se tak často mění.

Pokud je ale teplotní rozdíl malý kvůli oteplování Arktidy, dochází k tomu, že proudění překážky obtéká. A počasí je pak nezvykle stálé. Tezi o tom, že se mění počasí kvůli ohřívání Arktidy, vědci někdy přezdívají „Santova pomsta“.

Nezvyklé počasí zřejmě způsobuje změna tryskového proudění (zdroj: ČT24)

Martin Řezníček, zpravodaj ČT:

„Výsledkem je podle vědců to, že se konkrétní počasí v jedné oblasti usadí déle a nechce se mu hnout - prostě trvá, než si přesedne a než se změní - ať už jde o sníh v místech, kde se normálně běhá jen v mikinách, o led ve státech, které ho znají jen z nápojů, a nebo o sucho.“

Jestli se tak děje z přirozených příčin, nebo v důsledku změn způsobených člověkem, v tom zatím vědci jasno nemají. „Arktida se rychle otepluje jen posledních 15 let, máme málo dat,“ konstatovala Francisová. Podle Šopka ale všeobecně platí, že by se člověk měl vůči životnímu prostředí chovat zodpovědně.