Násilí v ulicích Bangkoku má na svědomí dva mrtvé, Šinavatrová čelí obvinění

Bangkok - Thajská protikorupční policie hodlá podat trestní oznámení na premiérku Jinglak Šinavatrovou. Údajně prý ignorovala korupční důsledky kontroverzního programu pomoci pěstitelům rýže. V ulicích metropole Bangkoku mezitím pokračují střety mezi protivládními demonstranty a policií, při nichž zemřel jeden policista a jeden civilista, dalších téměř 60 lidí bylo zraněno. Protestující přitom vládě vytýkají mimo jiné právě korupci.

Thajská protikorupční policie podezírá Šinavatrovou ze zanedbání povinností v souvislosti s kontroverzním programem pomoci pěstitelům rýže. Premiérka prý ignorovala varování, že program vytváří prostor pro korupci a finanční ztráty.

Thajská policie dnes v metropoli podnikla novou operaci s cílem vyklidit od protivládních demonstrantů prostranství u vládních budov. Podle agentury Reuters zapojila na 15 tisíc policistů. Jeden policista byl při zákroku zabit, když ho zasáhla kulka do hrudníku. Další obětí násilností je 52letý civilista, který podlehl zraněním hlavy. Dalších nejméně 57 lidí bylo při střetech zraněno.

Prostranství kolem vládních objektů protestující už týdny okupují s hesly požadujícími odstoupení vlády. Policisté dnes poprvé od vypuknutí krize zatkli desítky vládních odpůrců. Jen u ministerstva energetiky policie zadržela stovku lidí. Policie začala demonstranty na různých protestních tábořištích obkličovat.

Opozice už déle než tři měsíce pořádá v Bangkoku demonstrace, aby přiměla vládu premiérky Šinavatrové k odstoupení. Účastníci nepokojů obviňují vládu z korupce a tvrdí, že ji ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin miliardářský bratr Tchaksin Šinavatra, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006.

Vláda se až donedávna vyhýbala přímé konfrontaci, aby omezila riziko násilností, které si dosud vyžádaly 12 životů. V pátek ale povolala do akce stovky těžkooděnců, aby uvolnili přístup k sídlu vlády, které premiérka a její ministři kvůli demonstrantům nemohli skoro dva měsíce používat. Během této operace však nedošlo ke konfrontaci ani k zatýkání. V pondělí pak tisíce demonstrantů znovu obklíčily úřad vlády.

Vydáno pod