Nejméně 10 mrtvých po zřícení střechy v Jižní Koreji

Soul - Nejméně deset mrtvých a více než stovku zraněných si vyžádalo neštěstí v Jižní Koreji, kde se zřítila střecha budovy do haly plné studentů. V objektu nedaleko města Kjongdžu na jihu země se v tu chvíli nacházelo více než 560 vysokoškoláků. Právě z řad studentů je devět obětí, desátou se stal organizátor koncertu. Záchranáři na místě dál prohledávají trosky, přesná příčina neštěstí se vyšetřuje. Podle úřadů konstrukce nevydržela tíhu napadaného sněhu.

„Máme potvrzeno deset mrtvých, dva lidé byli vážně zraněni a 101 utrpělo tržné rány a pohmožděniny,“ sdělil na tiskové konferenci v Soulu mluvčí ministerstva bezpečnosti. Předpokládá se, že všichni studenti už byli spočítáni, ale záchranáři ještě prohledávají trosky a hledají, zda někdo nezůstal uvězněný uvnitř.

Na místě neštěstí celou noc pracovalo více než 1 400 záchranářů a dělníků, kteří rozebírali trosky s pomocí umělého osvětlení. Hasiči a záchranáři měli potíže se ke středisku vůbec dostat, protože celou oblast postihlo silné sněžení a za poslední týden napadalo více než 50 centimetrů sněhu.

Hala, byla prefabrikovaná budova z pevných rámů a postranních panelů, jaké se běžně používají například na sklady nebo letecké hangáry. Hala byla součástí střediska Mauna Ocean Resort, kam se sjela téměř tisícovka čerstvých vysokoškoláků na úvodní kurz před studiem na jazykové škole ve městě Pusan.

Majitel střediska, podnikatelská skupina Kolon, už se za neštěstí veřejně omluvila a slíbila plné odškodnění a podporu rodinám obětí. Policie zahájí vyšetřování příčiny neštěstí, jakmile skončí záchranné práce. Soustředí se především na to, zda byl ze střechy haly odklízen sníh a zda budova splňovala bezpečnostní nařízení.