Rakousko válčí s kalamitou, Bulhaři se opalují

Vídeň - Jih Rakouska trápí další sněhová kalamita. Tisíce domácností jsou bez elektrického proudu. Vlaky buď nejezdí vůbec, nebo nabírají zpoždění. Zaměstnanci drah už evakuovali asi 600 cestujících z uvízlých souprav. A problémy jsou i na dálnicích. V Bulharsku si mezitím užívají téměř letních teplot. Rekordy včera padly na 19 místech země. V Loveči rtuť teploměrů vystoupala na 25 stupňů Celsia.

Korutany a Štýrsko znovu zasypaly přívaly sněhu. Desítky centimetrů leží na silnicích i železničních tratích. Největší komplikace způsobují stromy, které se lámou a padají pod náporem mokrého a těžkého sněhu. Záchranáři museli evakuovat stovky lidí ze zablokovaných vlaků do autobusů. „Zvládají to, jsou zvyklí. Stejně konají při záplavách,“ řekla spolupracovnice ČT Marie Woodhamsová.

Stromy trhají i elektrické vedení, tisíce domácností jsou bez proudu. „Situace je napjatá v Korutanech - 7 tisíc domácností je bez proudu, včera měli zimu a tmu. Pracovalo tu 200 montérů a dnes se v tom bude pokračovat. Večer nebylo jasné, kolik toho ještě zvládnou,“ konstatovala Woodhamsová.

Jih Rakouska souží sněhové masy už několik týdnů. Kalamita oblast zasáhla hlavně na začátku února. Meteorologové slibují, že se počasí umoudří. Ale až po dnešku, kdy má napadnout dalších 60 centimetrů čerstvého sněhu. Růst mají i teploty.

Rakousko se potýká s přívaly sněhu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod