Venezuelská vláda přitvrzuje, na opozici jde s želízky

Caracas - Venezuelský opoziční vůdce Leopoldo López svolal do Caracasu protestní pochod, pak se podle svědků vzdal úřadům. Policie ho měla zadržet kvůli smrti tří lidí během nedávných protivládních demonstrací. Lópeze z ní obvinil prezident Nicolás Maduro, který nechal ze země vyhostit taky tři americké diplomaty. Země bohatá na ropu se v posledních letech potýká s rozsáhlou korupcí, stoupajícím počtem násilných trestných činů i nedostatkem potravin a léků.

Venezuelská vláda obsazuje sídla opozičních stran a zatýká jejich členy. Policisté už si přišli i pro Daria Ramíreze, radního zvoleného za uskupení Lidová vůle. „Zatýkají mě, protože jsem členem strany. Vůbec nic jsem neudělal, nemají zatykač. Žádám venezuelský lid, aby vyšel do ulic. Všechny nás zatknout nemůžou,“ konstatoval radní. Před budovou se okamžitě shromáždili lidé a o radního se strhla bitka. Vítězně z ní ale vyšli odpůrci vlády: Ramíreze vytrhli pořádkovým silám a s pouty na rukou ho odvezli do bezpečí.

Razie ve stranických sídlech má i postranní cíl - najít a zatknout opozičního lídra Leopolda Lópeze. „Vtrhlo sem dvacet vojáků. Nenechali jsme je, neměli povolení, snad jen ten údajný zatykač na Lópeze, který nám ani neukázali,“ podotkl opoziční poslanec Juan Guaido.

Venezuelská vláda jde tvrdě proti opozici (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta za vše může opozice a Spojené státy

Prezident Maduro Lópeze obvinil z podněcování násilí. Venezuelce prý vyprovokoval k násilnostem z minulého týdne, které nepřežili tři lidé. López se brání a do Caracasu svolal další demonstrace. V amatérské nahrávce mluví o odvaze. „Vláda by mě ráda viděla ve vězení. Vyjdu ven a ukážu svou tvář, nemám se čeho bát, nic jsem neprovedl. Byl jsem oddaný Venezuele a jejímu lidu,“ prohlásil opoziční lídr.

Hlava státu se snaží hledat viníky taky v cizincích. Z podpory opozice Maduro obvinil americké diplomaty a vykázal je ze země. „Nařídil jsem ministru zahraničí, aby označil tři zaměstnance konzulátu Spojených států za nežádoucí a vyhostil je ze země. Ať si svá spiknutí osnují ve Washingtonu a nechají Venezuelu na pokoji,“ uvedl prezident. Washington přitom tvrzení, že se snaží Madura zničit, odmítá. Vztahy Spojených států a Venezuely jsou už řadu let mrazivé. Místa velvyslanců v Caracasu a Washingtonu jsou od roku 2010 neobsazená.

Protesty v Caracasu
Zdroj: ČTK/EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Protesty nabírají na síle

Protivládní demonstrace se v ulicích Caracasu a dalších měst odehrávají už několik týdnů. V sobotu se demonstranti střetli s bezpečnostními silami v metropolitní čtvrti Chacao, která je dlouho centrem opozičního hnutí. Incident ale znamená problém pro studentské demonstranty. Ti se chtějí distancovat od maskovaných protestujících, kteří ničili majetek, zapalovali pneumatiky a studentští předáci je označují za špiony.

Vydáno pod