Nový Snowdenův úkol: Zastupovat má studenty v Glasgow

Glasgow - Americký uprchlík Edward Snowden byl zvolen novým zástupcem studentů univerzity v Glasgow. Do čestné funkce ho vybrali sami studenti. Snowden loni v létě předal médiím informace o tom, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sleduje elektronickou a telefonickou komunikaci osob a státníků po celém světě. Zjištění vyvolalo pobouření v USA i v zahraničí.

„Jsme ze zvolení Snowdena nadšeni,“ uvedla v prohlášení skupina studentů, která ho na post navrhla. „Máme velkou a ušlechtilou tradici předkládat vážná prohlášení prostřednictvím našich zástupců. Touto volbou ukazujeme Edwardu Snowdenovi a dalším šiřitelům odvážných sdělení, že jsme s nimi solidární, ať jsou kdekoli.“ Studenti také prohlásili, že v příštích týdnech budou pokračovat v kampani za to, aby NSA a další úřady přestaly omezovat základní právo lidí na svůj soukromý život a aby byl Snowden označován za šiřitele odvážných sdělení, nikoli za zrádce.

Snowden přijal kandidaturu prostřednictvím svého právníka. Zástupce studentů je volen na tři roky a jeho hlavní funkcí je reprezentovat zájmy studentů. Spolupracuje se studentskou radou a předkládá vedení školy problémy studentů. Funkci zastává obvykle veřejně činná osobnost. I když má zástupce studentů prakticky hájit jejich zájmy, i v minulosti byli do funkce zvoleni lidé, kteří nemohli přijet do Glasgow - například Winnie Mandelová nebo Izraelec Mordechaj Vanunu. Ten byl 18 let vězněn za to, že v roce 1986 odhalil izraelská jaderná tajemství britskému listu The Sunday Times.

Americké úřady Snowdenovi zrušily pas a vytrvale žádají o jeho vydání. „Vrátit se do Spojených států by podle mne bylo nejlepší řešení. Bohužel to ale není možné z důvodu současných zákonů,“ sdělil Snowden nedávno na Twitteru, kde odpovídal na dotazy z celého světa. V USA je obviněn ze špionáže a hrozí mu roky za mřížemi. Ukrývá se v Rusku, kde dostal roční azyl. Podle všeho ale bude moci v zemi zůstat déle.

Americký prezident Barack Obama před pár týdny oznámil, že americké tajné služby přestanou monitorovat komunikaci hlav států a vlád blízkých spojenců. K ukončení rozsáhlého sledovacího programu se ovšem Spojené státy nechystají.

Obama pouze přislíbil, že program získávání takzvaných metadat o telefonátech Američanů bude podroben větším restrikcím a přestane „existovat v nynější podobě“. I v budoucnu se budou metadata, tedy údaje o číslech, místě a délce hovoru, shromažďovat. Budou se ale uchovávat mimo NSA. Jednou z variant je, že metadata budou uchovávat operátoři.