Ultimátum u konce, Británie nedoporučuje cesty na jih Sinaje

Káhira – V Egyptě dnes vyprší ultimátum, které dali turistům pachatelé nedělního útoku v Tabě. Zemřeli při něm tři Jihokorejci a egyptský řidič autobusu. Britská vláda už proto rozšířila oblasti, do nichž Britům nedoporučuje v Egyptě cestovat. Britové by nově neměli jezdit na jih Sinaje s výjimkou přímořských letovisek v oblasti Šarm aš-Šajch. České ministerstvo zahraničí již v listopadu nedoporučilo individuální cesty po Sinajském poloostrově. Kdyby se situace zhoršila, dojde k aktualizaci doporučení.

Všichni turisté mají podle islamistů z Egypta odjet, jinak se vystaví nebezpečí nových útoků. Britská vláda už v minulosti kvůli častým demonstracím vymezila několik governorátů, v nichž nemusí být pro turisty bezpečno. Jde o nilské provincie Baní Suvajf, Mínja, Asijút a Suhág.

Předchozí varování zahrnovalo také Severní Sinaj. Nyní došlo i na Jižní Sinaj. „Existuje teroristická hrozba a teroristé stále plánují útoky. Mohou útočit na kohokoli a bez předchozího varování,“ uvádí britské ministerstvo zahraničí. Radí turistům k mimořádné opatrnosti u vládních nebo policejních objektů, na něž islamisté v minulosti často útočili.

Na letišti v Šarm aš-Šajchu mají turisté počítat se standardní bezpečnostní kontrolou. V letovisku a jeho okolí policie kontroluje automobily. Lidé se mají držet stranou místních demonstrací a protestů a nepokoušet se překonat zátarasy na silnicích.

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Davida Frouse stále platí doporučení, které Černínský palác vydal v listopadu. Ministerstvo v něm doporučuje cestovat do Egypta jen v odůvodněných případech, jako je studium nebo obchod. Za bezpečná považuje rudomořská letoviska, varuje ale před cestami na Sinaj - zejména do jeho severní části. Egypt měl v té době za sebou bouřlivé politické demonstrace, které souvisely se svržením prezidenta Muhammada Mursího.

Pohoří Sinaj v Egyptě
Zdroj: Vojtěch Vlk/ČTK

Radikální skupina Ansar Bajt al-Makdis, která je napojená na al-Káidu, svůj nedělní atentát označila za součást ekonomické války. Skupina ji vyhlásila vládě kvůli loňskému svržení Mursího, zvoleného za islamisty. Taba, kde autobus s jihokorejskými turisty odpálil sebevražedný atentátník, leží v Jižním Sinaji, na hranici mezi Egyptem a Izraelem.

Egyptu klesl počet návštěvníků skoro o třetinu

Příjmy z cestovního ruchu tvoří 11 procent hrubého domácího produktu Egypta. Mluvčí ministerstva pro cestovní ruch Raša Azajzíová odhaduje, že do letovisek na rudomořském pobřeží míří až 75 procent lidí, kteří se rozhodnou pro dovolenou v Egyptě. Kvůli nejisté politické situaci a častým demonstracím loni poklesl počet návštěvníků Egypta o 31 procent ve srovnání s rokem předchozím.