Katalánsko má smůlu – referendum mu parlament zatrhl

Madrid - Španělský parlament se dnes výraznou většinou vyslovil proti plánu katalánské vlády vyhlásit referendum o osamostatnění regionu na severovýchodě Španělska. Poslanci v Madridu vyzvali centrální vládu, aby zajistila dodržení ústavy.

Pro výzvu odmítající katalánské referendum se vyslovilo 272 poslanců reprezentujících strany hlavního proudu. Proti bylo 43 zákonodárců z katalánských nacionalistických uskupení a někteří levicoví poslanci. Vláda má podle usnesení zajistit dodržení zákonů a ústavy, podle níž může referendum vyhlásit pouze ústřední vláda.

Katalánská regionální vláda v Barceloně hodlá referendum uskutečnit 9. listopadu, ale španělská vláda dala jasně najevo, že hlasování nepovolí. Ústava rovněž stanoví, že referenda, jež se mají dotýkat osudu země, se mohou konat jen na celostátní, nikoli regionální úrovni.

Průzkumy ukazují, že Katalánci jsou rozděleni na dvě zhruba stejně početné skupiny stoupenců a odpůrců samostatnosti, ale drtivá většina z nich požaduje, aby se mohli k otázce vyjádřit ve všelidovém hlasování.

Katalánský parlament referendum o odtržení od Španělska v polovině ledna jasnou většinou podpořil a požádal ústřední parlament v Madridu, aby jejich regionu povolil plebiscit zorganizovat.

Katalánci, kteří mají silné historické a kulturní kořeny a vlastní jazyk, chtějí více zasahovat do výběru daní a veřejných výdajů, protože se domnívají, že v rámci Španělska více odvádějí, než mají ze společného státu prospěch. Stále více lidí popřává těmto názorům sluchu při pokračující ekonomické krizi, která si vyžádala tvrdá úsporná opatření centrální vlády v Madridu. Region představuje 20 procent ekonomiky a jen 15 procent voličstva.