Pedofilní vrah je nejspíš pod policejním dohledem

Varšava - Vrah čtyř dětí Mariusz Trynkiewicz je nejspíš pod policejním dohledem v Polsku. Kriminalisté ho podle tamních médií několik dní ukrývali ve výcvikovém středisku na severovýchodě země. Úřady se totiž obávají o jeho bezpečí. Informaci přinesl bulvární deník Fakt. Zákon, který umožní jeho umístění do zvláštního zařízení pro nebezpečné devianty, začne totiž platit až za několik měsíců.

Poloostrov mezi jezery Šwiecajty a Mamry používají polští policisté jako výcvikové středisko pro potápěče. Areál se skrývá za vysokým plotem a střeží jej ozbrojená ochranka, prakticky se do něj tedy nedá dostat. 

Polský bulvár v polovině týdne spekuloval, že čtyřnásobný pedofilní vrah, který je po 25 letech na svobodě, se nachází v Česku. To ale česká policie odmítla. 

Poté, co se dostal vrah na svobodu, v Polsku zavládla hysterie. Tamní vláda čelí kritice za pozdní přijetí zákona, který by Trynkiewicze a další podobně nebezpečné lidi umožnil izolovat od společnosti. Dvaapadesátiletý Trynkiewicz ústy svého zmocněnce tvrdí, že se ho společnost bát nemusí. Po čtvrtstoletí ve vězení je z něj prý jiný člověk – ochotný a schopný svou deviaci zvládnout. 

Jak dnes Trynkiewicz vypadá, málokdo ví. K dispozici jsou jen nahrávky staré 25 let, kde Trynkiewicz ukazuje policii, jak malé školáky vlákal do bytu a pak je sadisticky zavraždil. Trynkiewicz dostal v roce 1989 čtyřnásobný trest smrti. Po pádu komunismu mu soud změnil trest na 25 let, protože Polsko rušilo trest smrti a doživotí tehdy v polském právu neexistovalo.