Caracas zažil největší demonstrace proti prezidentu Madurovi

Caracas – Metropole Venezuely zažila zřejmě největší protest proti vládě prezidenta Nicolase Madura. V sobotu večer vyšly do ulic Caracasu desítky tisíc odpůrců. Obviňují vedení země, že nehodlá řešit sociální i ekonomické problémy země. Počet mrtvých vzrostl v sobotu o další dvě oběti a dosáhl nejméně deseti obětí. Dalších více než 100 lidí podle zahraničních agentur utrpělo zranění.

Nejnovějšími oběťmi se stala studentka a mladý zaměstnanec supermarketu. Třiadvacetiletá žena podlehla v nemocnici zraněním, která utrpěla při zásazích do obličeje gumovými projektily, jež do davu pálily bezpečnostní síly 19. února, uvedly opoziční zdroje. Devětadvacetiletý muž zahynul, když v pátek večer najel na motorce do drátu nataženého přes ulici v Caracasu. V oblasti, kde k nehodě došlo, údajně opakovaně blokují cesty demonstranti. 

Na sobotním opozičním shromáždění v bohatší, východní části Caracasu dvojnásobný uchazeč o prezidentskou funkci Henrique Capriles naléhal na příznivce opozice, aby neochabovali v tlaku na vládu a nutili ji řešit aktuální problémy země jako rostoucí zločinnost a 56procentní inflaci. „Pokud to Maduro nedokáže, pak je načase, aby šel,“ řekl Capriles davu. Slíbil také, že bude bojovat za osvobození známého radikálního opozičního vůdce Leopolda Lópeze, byť s ním třeba v řadě názorů nesouhlasí. 

Poté, co se opoziční shromáždění koncem odpoledne rozešlo, podobně jako v předchozích dnech zůstala asi tisícovka radikálů v ulicích, vztyčila barikády a začala na policisty házet kameny a láhve. Policie odpověděla slzným plynem, aby protestujícím zamezila v zablokování dopravy. 

Přívrženci prezidenta, převážně ženy oděné v červené barvě jeho socialistické strany, se v sobotu za zvuků hlasité hudby vydaly na pochod k prezidentskému paláci. Ženy tančily, provolávaly hesla a nesly fotografie zesnulého levicového prezidenta Huga Cháveze. Poté k nim promluvila první dáma Venezuely Cilia Floresová, která je varovala před údajnými snahami opozice vyvolat krvavé střety a vytvořit podmínky pro uchvácení moci jako na Ukrajině.