Od Janukovyče dává ruce pryč i jeho strana: „Ukrajina byla zrazena“

Kyjev/Charkov - Vedení ukrajinské Strany regionů, ještě nedávno nejmocnější politické síly země, se dnes veřejně distancovalo od svého čestného předsedy Viktora Janukovyče. Sesazený prezident a jeho „bezprostřední okolí“ jsou podle vedení partaje odpovědní za desítky lidských obětí, které si v uplynulém týdnu vyžádaly střety mezi demonstranty a policií v Kyjevě. Nicméně řada Janukovyčových věrných zůstává v Charkově a na náměstí Svobody chrání Leninovu sochu, kterou někdo popsal hanlivými hesly.

Janukovyč, který se po sobotním marném pokusu o útěk skrývá na neznámém místě, podle prohlášení strany nese „veškerou odpovědnost“ za ukrajinskou tragédii - více čtěte zde. „Ukrajinci jsou obelháni a okradeni. Ani to ale není nic ve srovnání s hořem, které prožívají desítky ukrajinských rodin. Ukrajina byla zrazena, lid poštvali proti sobě,“ uvádí se v usnesení Strany regionů, o kterém informovala agentura Interfax-Ukrajina.

Hledá se nový vůdce

Podle kyjevské televize jedná Rinat Achmetov, dosavadní Janukovičův sponzor a vlivný muž ve Straně regionů se skupinou plynařských magnátů o jméně nového vůdce partaje. Strana regionů jako vlivná „obchodní značka“ je na Ukrajině zavedená a oligarchové se jí nehodlají vzdát. Pro příští prezidentské volby, které se mají konat do konce roku, chtějí postavit silného kandidáta.

Ukrajinská média na tuto roli tipují známého ukrajinského finančníka a bývalého vicepremiéra Serhije Tihipka, který v prezidentských volbách v roce 2010 skončil na třetím místě. Tihipko vstoupil do strany teprve předloni, zastává funkci jejího místopředsedy. Politik má blízko k ukrajinskému miliardáři Dmytru Firtašovi, majiteli energetických a plynárenských podniků na Ukrajině a v řadě evropských zemí.

Podemleté základy

Některá ukrajinská média nevylučují, že Strana regionů zanikne a na jejích troskách se zrodí nový politický subjekt. Poslaneckou frakci Strany regionů v parlamentu už opustilo 72 zastupitelů. Silná kyjevská organizace strany se dnes sešla na mimořádné konferenci a doporučila obvodním stranickým buňkám, aby zvážily rozpuštění. Celé kyjevské vedení už Stranu regionů opustilo.

Předseda strany a bývalý premiér Mykola Azarov údajně odjel do Ruska. Nejasný je také další osud třetího nejvlivnějšího muže – poslance Oleksandra Jefremova. Ten přišel o svou hlavní stranickou základnu v Luhanské oblasti při hranicích s Ruskem. Také ta totiž přešla k opozici.

Příznivci prezidenta Janukovyče
Zdroj: Dzhavakhadze Zurab/ČTK/ITAR-TASS

Janukovyčovi věrní chrání Lenina

Řada příznivců Strany regionů a sesazeného prezidenta Janukovyče nicméně stále zůstává v Charkově. Několik set z nich se dnes vydalo na náměstí Svobody, aby ochránili sochu bolševického vůdce Lenina, kterou v noci neznámí útočníci popsali hanlivými hesly. Dvacetimetrovou sochu ohradili kovovými zábranami a ozdobili velkou ruskou trikolorou. V okolí vyrostly barikády, na nichž obránci pomníku rozvěsili hesla „Ochráníme Charkov před vandaly“ a „Dnes zničí památníky, zítra tvůj dům“.

Vydáno pod