Co skrývá Janukovyčův archiv v Mežihorje?

Kyjev - Viktor Janukovyč v pátek ve spěchu opustil nejen Kyjev, ale i svou rezidenci v Mežihorje, kde zanechal řadu dokumentů, včetně těch finančních. Právě tento soukromý prezidentův archiv hledali nejen novináři, ale i vyšetřovatelé. Našli tam tisíce dokumentů plavajících v blízkém jezírku či na jeho dně. Některé nalezené dokumenty byly ohořelé, jiné byly stále zabaleny v různých složkách a foliích.

Janukovyčův archiv (zdroj: ČT24)

Novináři a aktivisté suší nalezené vylovené dokumenty a v plánu mají uvolnit internetovou databázi, kterou by mohl vidět každý. Mnohé z nich by mohly objasnit, jak Janukovyč získal a zaplatil svou rezidenci. „Jsou tam dokumenty o tom, že ohromné sumy, v desítkách milionů dolarů, se převáděly na soukromé účty,“ tvrdí reportér Ukrajinské pravdy. 

Bezpečnostní kamery zachytily nákladní auta, která odvážela prezidentův rozsáhlý majetek. Kompromitující dokumenty ale zůstaly. Co ochranka nestačila spálit, naházela do vody. Potápěči následně objevili dalších zhruba 160 složek s různými smlouvami, výpisy, příkazy k platbám a dalšími listinami. Mnohé z těchto dokumentů mají přímý vztah k rezidenci, která byla o víkendu příkazem parlamentu znárodněna - více čtěte na stránkách KiyvPost

Sergej Kaplin, poslanec strany UDAR: „Předchozí vláda se pokoušela zavřít řadu zdravotnických zařízení a ušetřené peníze převést pro soukromé využití.“ 

Převod 137hektarového pozemku ze státního majetku přes charitu až na soukromou firmu, kterou provedl prezidentův advokát Litovčenko, budí léta podezření. Jen jednou sem směli přijít pečlivě vybraní provládní novináři. Ale i těm ukázal Janukovyč jen zlomek areálu. 

Příslušníci povstalecké milice zatím spolu s reportéry objevili další písemné důkazy. Ty by měly pomoct alespoň částečně odhalit rozsáhlou korupční síť svrženého režimu. Včetně podezření, že se na ní podíleli i opoziční politici. Další klíčové dokumenty se nejspíš skrývají za zdmi prezidentského paláce. Noví vládci Ukrajiny sem ale zatím nevstoupili a novináři dovnitř nemají přístup. 

Poslanci dnes urychleně odhlasovali návrat Mežihorje do majetku státu. Hlavní starostí nově zvoleného ministra vnitra je teď ochránit majetek před rozkradením. 

Sobota v metropoli: Parlament přebírá moc - více čtěte zde.

Vítání Tymošenkové - více čtěte zde.

Janukovyč: Nikdy neodejdu, jsem zákonně zvolený prezident - více čtěte zde.

Drolí se Ukrajina? Východ se odvrací od Kyjeva - více čtěte zde.

Dobytí paláce. Janukovyčovo sídlo skrývalo zoo i „Pompeje“ - více čtěte zde.