Zemřela Pianistka z Terezína, přežila holocaust

Londýn - Ve věku 110 let v Londýně zemřela pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová, považovaná za nejstarší známou přeživší holocaustu. Pocházela z židovské německy mluvící rodiny, za druhé světové války byla s rodinou internována v Terezíně. Více je ale známá jako Pianistka z Terezína. Zažila první i druhou světovou válku a byla nejstarším člověkem, který přežil holocaust. Její příběh vyšel i knižně pod názvem Rajská zahrada uprostřed pekla.

Herzová-Sommerová zemřela v nemocnici, kam byla přijata v pátek, uvedla její snacha Genevieve Sommerová. Zemřela týden před vyhlašováním amerických Oscarů, na které je v kategorii krátkých dokumentárních filmů nominován i snímek o Herzové-Sommerové The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život). 

  • „Všichni jsme věřili, že snad nikdy neumře,“ reagoval na úmrtí hlavní hrdinky dokumentu producent Frederic Bohbot. „Nikdy mě nenapadla myšlenka 'Uvidí ona vůbec ty Oscary?'“ dodal. 

Její životní motto: „Život je nádhernej. Život je něco báječnýho!“ 

Byla optimistkou přesto, že její osud poznamenaly tragédie dvacátého století. Vyrůstala v německé židovské rodině v Praze. Domů k nim chodili slavní umělci, mezi nimi i Franz Kafka, Max Brod či Felix Weltsch. Ze všeho nejvíc jí ovšem učarovala hudba – na klavír hrála od svých pěti let. Její virtuózní kariéru však přeťala druhá světová válka. Nevzdala se a proslavila se jako Pianistka z Terezína. V ghettu odehrála více než sto koncertů. 

V roce 1943 byla s manželem a synem transportována do ghetta v Terezíně, kde odehrála spoluvězňům na 150 koncertů. Manžel zahynul v koncentračním táboře Dachau. Když nacistickou diktaturu vystřídala komunistická, odešla do Izraele, nikdo z jejích blízkých, kromě ní a jejího syna, válku nepřežil. Posléze se přestěhovala do Londýna, kde žil i její syn, známý violoncellista, kterého nakonec přežila i přesto, že v devadesáti letech prodělala rakovinu. 

Životní příběh Alice Herzové-Sommerové se stal v roce 2007 předlohou pro knihu Melissy Müllerové a Reinharda Piechockého „Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové“. V České republice o ní v roce 2007 natočil reportáž Marek Wollner pro pořad Reportéři ČT a v roce 2008 ji představila režisérka Olga Sommerová v dokumentu Sedm světel o osudech žen, které přežily holocaust.