Nepokoje v Caracasu: Město ochromily barikády, přibyl další mrtvý

Caracas – Do ulic Caracasu opět vyrazili odpůrci venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, kteří protestují proti ekonomické politice jeho socialistické vlády a proti násilnému potlačení předchozích demonstrací. Dopravu v ulicích metropole ochromily desítky barikád, policie se opět střetla s demonstranty. Počet obětí dvoutýdenních nepokojů vzrostl na třináct.

V ranní špičce kolabovala doprava aut a autobusů na příjezdu do Caracasu, kam denně jezdí za prací desetitisíce lidí. Protestující zablokovali šest velkých silnic spojujících metropoli s oblastí východně od města a rovněž řadu ulic uvnitř samotného Caracasu. Podobné blokády jsou hlášeny také z provinčních měst Maracaibo a Valencia.

Navzdory výzvám vůdců opozice, aby protesty zůstaly poklidné, došlo na některých místech ke střetům s policisty. Většinou mladí lidé házeli na zasahující jednotky kameny, opačným směrem létaly gumové projektily. Třináctou obětí od začátku největších nepokojů za poslední desetiletí se stal muž, který spadl z balkonu ve druhém patře po zásahu střelou, vypálenou při demonstraci ve státě Tachira. Vláda připisuje demonstrantům vinu za smrt dalších 30 lidí, které se kvůli zablokovaným ulicím nepodařilo včas ošetřit.

Bouřlivé demonstrace odpůrců režimu venezuelského prezidenta začaly před dvěma týdny. Protestující vytýkají vládě neschopnost bojovat s vysokou inflací či růstem kriminality, stejně jako s korupcí či nedostatkem základního zboží v obchodech. Přes 150 lidí bylo při protestech zraněno, více než 500 osob policie zadržela a obvinila.

Nepokoje ve Venezuele: V Caracasu vyrostly barikády (zdroj: ČT24)

Protesty přiživil i fakt, že během první velké demonstrace, potlačené policisty, zemřeli tři lidé. Velkou vlnu odporu zvedla také smrt třiadvacetileté studentky a lokální miss, která v nemocnici podlehla zraněním, jež utrpěla při zásazích do hlavy gumovými projektily vypálenými do davu policisty minulé úterý.

Maduro dosud požadavky opozice odmítá vyslyšet a místo toho zatýká vůdce protestů. Dnes se nicméně setkat s opozičním vůdcem a neúspěšným prezidentským kandidátem Henriquem Caprilesem, s nímž hodlá hovořit mimo jiné o boji s vysokou kriminalitou. Ještě nedávno přitom s opozicí vůbec nekomunikoval a oba tábory se omezovaly na vzájemné osočování.