Smutná zpráva z Kyjeva: Seznam mrtvých

Kyjev – Se zklidňující se situací na Ukrajině a zejména v centru Kyjeva se na veřejnost dostává seznam jmen lidí, kteří přišli v ulicích metropole minulý týden o život. Jen během krvavého úterý, středy a čtvrtka mělo zemřít víc než osmdesát Ukrajinců a mezi jmény mrtvých figurují studenti, podnikatelé, zemědělci i starostové.

Situace na Ukrajině eskalovala v úterý 18. února, které se stalo do té doby nejkrvavějším dnem od začátku protestů loni v listopadu. Jen během úterka zahynulo přes 20 lidí, z toho několik příslušníků bezpečnostních jednotek, a údajně přes 1000 lidí utrpělo zranění. Situace se vyhrotila poté, co se demonstranti pokusili proniknout do sídla parlamentu, kde vládní většina nechtěla zařadit do jednacího programu debatu o ústavní reformě, a znovu obsadili radnici.

Relativně klidnou středu, ovlivněnou příměřím, vystřídal krvavý čtvrtek. Zatímco se prezidenta Viktora Janukovyče snažili přimět k příměří ministři zahraničí Francie, Německa a Polska Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski, rozhořely se další násilnosti včetně střelby snajprů (čtěte podrobnosti). O život přišly desítky lidí a počet Ukrajinců, kteří mezi úterým a čtvrtkem padli v kyjevských ulicích, přesáhl sedm desítek. Mrtvé hlásily i ostatní regiony.

OBĚTI REVOLUČNÍCH BOJŮ:

Následujícího dne (v pátek 21. února) podepsal Janukovyč s opozičními předáky dohodu, ta ale Majdan neuklidnila. Zemřelo již více než 80 lidí a klid v Kyjevě zavládl teprve v sobotu poté, co prezident Viktor Janukovyč z metropole utekl. Protirežimní síly ovládly Kyjev.

Nové vedení ukrajinského ministerstva vnitra tentýž den také zahájilo vyšetřování zhruba 34 vysokých ministerských úředníků, kteří jsou podezřelí z podílu na útocích proti demonstrantům v centru Kyjeva. Podezřelé osoby mohou být podle ministra odpovědné za páchání „masových vražd“. Pokud se podezření potvrdí, bude podle Avakova následovat „příslušný postih“.