Loď hrdinného kapitána Phillipse jako by byla prokletá

Washington - Policie na Seychellách potvrdila, že dva členové ochranky na lodi Maersk Alabama, kteří se našli mrtví, možná zemřeli na předávkování drogami. Oba dříve sloužili ve speciálních amerických jednotkách a teď hlídali loď před somálskými piráty. Loď Maersk Alabama jako by byla prokletá: Jde o stejné plavidlo, které před pěti lety Somálci unesli a jehož osud zaujal i Hollywood: Kapitán Phillips se letos uchází o šest Oscarů.

Martin Řezníček o prokletí lodi Maersk Alabama (zdroj: ČT24)

Maersk Alabama se stala první lodí unesenou za poslední dvě století, která plula pod americkou vlajkou. Loď přepadli piráti v dubnu 2009 a kapitána Richarda Phillipse unesli na záchranném člunu. Požadovali za něj výkupné a zadržovali ho pět dní, než jej osvobodila noční akce odstřelovačů z lodi USS Bainbridge, kteří tři ze čtyř únosců zastřelili. Poslední se vzdal. Film nicméně dělá z kapitána většího hrdinu, než jak ho ve skutečnosti viděla část posádky. Jeden účel snímek splnil - Američani si uvědomili, že jejich vojáci nebojují jen v Afghánistánu, ale i proti mužům na bárkách, kteří nemají co ztratit.

Pirátských útoků v posledních dvou letech nicméně rekordně ubylo. „Za poslední čtyři měsíce jsme zaznamenali méně než 10 pokusů o únos a za 20 měsíců piráti u Somálska nezajali žádné rukojmí,“ říká koordinátorka boje proti pirátům z amerického ministerstva zahraničí Donna Hopkinsová.

Lodě u somálských břehů chrání americká armáda, armády některých států Evropské unie, ale třeba i Indie nebo Čína. Překvapivě pozitivní čísla však nevedou Washington ani Brusel k úvahám, že by se z oblasti stáhly, nebo svou přítomnost omezily. Několik let euroamerického postupu dostalo do vězení nebo do vazby na 1 400 pirátů. Ti, na které byl zákon krátký, ale stále drží 49 rukojmích. Ozbrojené skupiny navíc řádí taky v Guinejském zálivu nebo v Jihočínském moři.