Dramatické úspory Pentagonu. Vojáků nejméně od 2. světové války

Washington - Americký ministr obrany Chuck Hagel kongresmanům představil úsporný rozpočet Pentagonu, ve kterém počítá s největším zeštíhlením armády Spojených států za několik desetiletí. Počet aktivních vojáků má klesnout ze současných 522 000 až ke 440 000, což je nejméně od druhé světové války.

Americká armáda se chystá na radikální zeštíhlení (zdroj: ČT24)

Pentagon stejně jako další americké federální úřady čelí v poslední době tlaku na snižování výdajů. Ve fiskálním roce 2015 bude jeho rozpočet činit 496 miliard dolarů (téměř deset bilionů korun), což je nižší částka, než se kterou ministerstvo počítalo. Sám ministr Hagel proto v dnešním projevu prohlásil, že se armáda musí přizpůsobit realitě omezených rozpočtů a upravit podle toho svou velikost i výzbroj.

Armáda zruší některé základny a letectvo se zase zbaví oblíbených stíhacích strojů A-10. Ty budou muset ustoupit nákupům nových strojů F-35 a vojáci se budou muset smířit i s poklesem odměn. Rozpočet ještě musí schválit Kongres a odsouhlasit prezident Barack Obama.

Ministerstvo chce během období následujících deseti let ušetřit podle dříve zveřejněných plánů v případě příznivého vývoje rozpočtů přes 50 miliard dolarů, kritická varianta však připouští až úspory přibližující se k bilionu dolarů.