Ukrajina se nesmí rozdělit, shodli se Zaorálek s Lajčákem

Bratislava - Ukrajina by si i po svržení prezidenta Viktora Janukovyče měla zachovat územní celistvost. Shodli se na tom šéfové diplomacie Česka a Slovenska Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák na prvním oficiálním setkání v Bratislavě. Ministři považují za klíčové, aby prozatímní ukrajinská vláda, která by mohla vzniknout již ve čtvrtek, přivedla zemi k novým volbám.

„Pro mě je to naprosto nepřijatelný scénář - rozdělení. Byl by to krok zpět. Věřím, že většina obyvatelstva (Ukrajiny) o nic takového nestojí,“ prohlásil v Bratislavě Lubomír Zaorálek, pro něhož je cesta na Slovensko první zahraniční cestou ve funkci ministra.

Tuzemský šéf diplomacie současný konflikt na Ukrajině označil za druhou občanskou válku v zemi za posledních deset let. Nová vláda, která vzejde z voleb po té přechodné, by podle něj měla nastavit politický systém tak, aby se konflikty neopakovaly.

Pokud by podle Zaorálka nová vláda recept na stmelení Ukrajiny a uklidnění politické situace nenašla, hrozilo by, že se za tři až čtyři roky konflikt bude opakovat a byl by pravděpodobně „ještě vážnější, složitější a krvavější“.

Ukrajina: Demonstranti před parlamentem
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Teprve po nových volbách a vzniku nové vlády se podle obou ministrů lze vrátit k jednání o asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU, na jejíž podobě se pracovalo léta. Zaorálek s Lajčákem se domnívají, že ji není nutné měnit. Současně se stabilizací poměrů v zemi a jednáním o dohodě je podle šéfa české diplomacie nutné posilovat „kapitál důvěry mezi EU a Ruskem“.

Zaorálek: Předchozí samoizolace Česka v EU byla chybou (zdroj: ČT24)

Obě země chtějí poskytnout Ukrajině peníze

Česko a Slovensko se snaží Ukrajině pomoci. V první fázi jde o nabídku zdravotní péče pro zraněné. Ve čtvrtek by měla být z ČR vyslána dvě letadla na Ukrajinu s pomocí. ČR i Slovensko jsou připraveny poskytnout i finanční pomoc. „Pro Ukrajinu může být cenné i naše (československé) know how z devadesátých let,“ uvedl k přechodu Ukrajiny ke stabilnější politické situaci Lajčák.

O zahraniční politice, ale i ekonomické diplomacii, hospodářském rozvoji a budování společné infrastruktury by měly jednat česká a slovenská vláda na společném zasedání, které by se mělo uskutečnit již na jaře tohoto roku. Program jednání teprve vzniká.

Návštěva Lubomíra Zaorálka na Slovensku
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Zaorálek svou návštěvu Slovenska zahájil v prezidentském paláci, kde ho přijala hlava státu Ivan Gašparovič. Plánovaná odpolední schůzka s ministerským předsedou Robertem Ficem byla ze zdravotních důvodů zrušena, neboť sociálnědemokratický premiér si v neděli při fotbalovém zápase přetrhl Achillovu šlachu.