Nejen Tymošenková či Kličko. Ukrajinu může vést i „čokoládový král“

Kyjev – Od včerejška mohou Ukrajinci navrhovat své kandidáty na prezidenta. Ambici nahradit sesazeného Viktora Janukovyče má však nejen jeho někdejší úhlavní nepřítelkyně Julija Tymošenková či opoziční předáci Kličko, Jaceňuk a Ťahnybok. Do boje o prezidentský úřad by se mohl pustit i vlivný podnikatel a poslanec Petro Porošenko. Novou hlavu státu má Ukrajina volit 25. května.

Říkají mu Čokoládový král. Místo ropy a těžkého strojírenství – jak je v tomto regionu zvykem – totiž pátý nejbohatší Ukrajinec přišel ke svému jmění, které časopis Forbes v březnu 2013 odhadl na 1,6 miliardy dolarů, díky podnikání v oboru cukrovinek.

Právě v souvislosti se svým byznysem vešel Petro Porošenko loni na podzim v širší mezinárodní známost. Když se mu chtěla Moskva pomstít za jeho silně proevropské postoje, stopl ruský hygienik na několik týdnů dovoz jeho výrobku Rošen. Mezi Ruskem a Ukrajinou se kvůli tomu rozhořela tzv. čokoládová válka; podle mnoha analytiků pouhý předstupeň Putinova nátlaku na Viktora Janukovyče, aby s EU nepodepisoval asociační dohodu.

Z barikád do vlády

Spory o dovoz cukrovinek ovšem mohou být jen lehkým předkrmem, pokud Porošenko stane v čele proevropsky orientované vlády, jak spekulují ukrajinská média. Své názory se totiž podnikatel nebál hájit na ulici, na kyjevské náměstí Nezávislosti chodil pravidelně. Byl osobně u několika potyček demonstrantů s těžkooděnci a neodradily ho granáty ani obušky.

"Čokoládový král" kandidátem na ukrajinského prezidenta? (zdroj: ČT24)

O svých vizích Porošenko mluvil v pondělí se šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou. „Vrátit Ukrajině demokracii, podepsat asociační dohodu, propustit politické vězně, obnovit spolupráci s Evropskou unií a Spojenými státy,“ vyjmenoval Porošenko prvotní úkoly, které leží před novým vedením země.

Porošenko by ale mohl zamířit ještě výš – třeba rovnou kandidovat na ukrajinského prezidenta. Zatím se však nerozhodl, kandidátku dosud nepodal. Ovšem, že o této kariéře nezařazený poslanec uvažuje, svědčí i událost z minulého víkendu. Tehdy se sám vzdal možnosti stát se předsedou ukrajinského parlamentu, kde by formálně zastupoval sesazeného prezidenta Janukovyče. Ve funkci zastupující hlavy státu by totiž jeho pozice v květnových volbách byla mnohem složitější.

Petro Porošenko a Vitalij Klyčko
Zdroj: Vyshinsky Denis/ČTK/ITAR-TASS

V prezidentské kampani by mu naopak mohl pomoct sledovaný televizní kanál Channel 5, který Porošenko vlastní. Už nyní ho podnikatel využívá k pravidelným vánočním vzkazům. „Věřte v mír. Větře v sebe. Věřte v naši Ukrajinu,“ nabádal své spoluobčany na konci předloňského roku.

UKRAJINSKÁ KRIZE NA WEBU ČT24.CZ:

Ruští vojáci se šikují na Krymu ZDE

Zeman: Janukovyč nesplnil slib, ať se nediví ZDE

Jednotky Berkut skončily ZDE

Janukovyčův plán: Postřílet demonstranty ZDE

Janukovyč se má zodpovídat před tribunálem ZDE

Dopad ukrajinské krize na české podniky ZDE

Kdo jiný než Tymošenková?

Přestože na Majdan Porošenko chodil, do premiéra či prezidenta vzešlého z lidu by měl daleko. Nejen, že ho od většiny Ukrajinců dělí miliardy hřiven na účtech, mrzet ho může i jeho vlastní minulost. Kvůli obvinění z braní úplatků musel Porošenko v roce 2007 opustit funkci tajemníka vlivného prezidentského poradního sboru Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO). V té době byl rovněž kritizován za to, že v opakované privatizaci, kterou nařídila tehdejší premiérka Tymošenková, bránil zájmy některých oligarchů.

Opatrní jsou i znalci ukrajinské politiky. Například podle šéfa Ukrajinského institutu pro globální strategii Vadima Karasjova nemá miliardář Porošenko žádnou voličskou základnu. „Hodně lidí je skeptických k návratu Julie Tymošenkové do politiky, ale tady není žádný jiný politik, který by měl víc zkušeností než ona. To musíte chápat. Kdo místo ní?“ ptá se Karasjov.

Petro Porošenko

48letý podnikatel pochází z Oděského regionu. Diplom z ekonomie má z kyjevské státní univerzity, později si dodělal i doktorát z práv. V minulosti šéfoval radě národní banky, ministerstvu obchodu i ukrajinské diplomacii. S manželkou Marinou mají čtyři děti – dvě dívky a dva chlapce.