Máte Parkinsona? Napište pár vět a můžete zjistit

Haifa - Izraelští vědci přišli s objevem, který by mohl pomoci odhalit Parkinsonovu nemoc už v jejím raném stádiu. Zjistili, že první příznaky této vážné choroby nervového systému se dají zjistit ze stylu písma. Pokud se jim podaří metodu ověřit, bude to znamenat průlom ve výzkumu této dosud nevyléčitelné nemoci.

Písmo odhalí Parkinsonovu chorobu (zdroj: ČT24)

Vědci v izraelské Haifě postavili svůj výzkum na předchozích zjištěních, že pacienti trpící Parkinsonem píšou velmi malým písmem s menším tlakem na pero a pomaleji než zdraví lidé. Účastníky experimentu proto lékaři nechali psát na elektronickou tabuli speciálním perem vybaveným senzory, které zaznamenávaly velikost písma, tlak na pero nebo rychlost psaní. Polovina ze čtyřiceti testovaných chorobou trpěla, druhá dvacítka lidí sloužila jen jako testovací skupina.

Výsledky byly ohromující. Pacienty s Parkinsonem se vědcům podařilo poznat v 98 procentech případů. „Zatímco pacient píše, my získáváme spoustu informací. Můžeme pozorovat, jestli jeho unikátní styl psaní obsahuje znaky, které ukazují na rozvíjejícího se Parkinsona,“ poznamenala lékařka z haifské univerzity Sara Rosenblumová.

Písmo
Zdroj: ČT24

Dosud přitom lékaři zjišťovali Parkinsonovu nemoc například tím, že pacientům vpravovali do těla injekcí radioaktivní látky. „Je to velmi, velmi jednoduché. Není to agresivní. Pacient může říct lékaři, že má nějaké potíže, a ten ho nechá něco napsat, třeba jméno nebo adresu,“ chválí způsob diagnostiky Rosenblumová.

Včasnější diagnózna znamená lehčí život

Medicína zatím neumí Parkinsona zcela vyléčit. Pokud se ale choroba odhalí včas, dokáží lékaři pacientům za pomoci léků v mnohém zjednodušit život. „Teď máme nástroj, který nám možná pomůže zjistit diagnózu včas a začít nemoc léčit dřív, než se u pacientů projeví vážné příznaky,“ potvrzuje neuroložka Ilana Schlesingerová.

Lidé trpící Parkinsonem postupně přestávají ovládat svůj pohyb, přibývají bolesti a křeče. Choroba zasahuje hlavně starší muže, výjimečně se ale projevuje i u mladších lidí. Například kanadský herec Michael J. Fox s ní bojuje už od svých třiceti let.

M. J. Fox
Zdroj: ČT24/ISIFA

Jako princip experimentu je sice zkoumání písma jednoduché, do široce využívané diagnostické metody má ale ještě stále daleko. Izraelští vědci chtějí ve svém výzkumu pokračovat, metodu ověřit na větším vzorku lidí a zpřístupnit ji dalším lékařům ve světě.