Při nepokojích ve Venezuele už zemřelo 15 lidí

Caracas/Washington – Ulice venezuelské metropole včera opět blokovaly desítky barikád. Nefunguje kvůli nim část veřejné dopravy a v ulicích stojí dlouhé kolony aut. Podle médií stoupl během pondělka počet obětí více než dva týdny trvajících nepokojů na patnáct. Do řešení vyhroceného sporu mezi venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem a opozicí se nyní chce vložit bývalý americký prezident Jimmy Carter. Svou pomoc nabídl v dopisu oběma stranám.

Bezpečnostní složky jsou poprvé od vypuknutí protestů pod tlakem. Vyšlo totiž najevo, že nejméně sedm z 15 obětí násilností zemřelo na následky střelných zranění gumovými projektily do hlavy. Prokuratura oznámila, že hodlá vyšetřit přiměřenost policejních zásahů, při nichž utrpělo zranění přes 150 lidí.

Masové protesty, které jsou nejtěžší zkouškou Madurovy vlády po deseti měsících od nástupu do funkce, začaly v polovině února. Protestující vytýkají kabinetu neschopnost bojovat s vysokou inflací, růstem kriminality, korupcí či nedostatkem základního zboží v obchodech. Navíc žádají okamžité propuštění vězněného organizátora demonstrací Leopolda Lópeze. Maduro však odmítá opozici ustoupit. Neuskutečnila se ani jeho schůzka s jejím vůdcem Henriquem Caprilesem.

Situace se vyhrotila i na diplomatickém poli poté, co Maduro minulý týden v souvislosti s protesty vykázal ze země tři americké diplomaty. Obvinil je z přípravy útoku na socialistickou vládu. Spojené státy proto včera recipročně vykázaly tři venezuelské diplomaty z Washingtonu.

Počet obětí nepokojů ve Venezuele stoupá (zdroj: ČT24)

Podle posledních zpráv se však zdá, že Maduro změnil rétoriku. Údajně se po třech letech chystá opět obsadit prázdný post venezuelského velvyslance v USA a pokračovat v mírném sbližování vztahů obou zemí. Ty jsou napjaté již od dob vlády jeho předchůdce Huga Cháveze. „Rozhodl jsem se jmenovat nového velvyslance do Spojených států. Chtěl bych s nimi vést dialog, protože chci dosáhnout míru, respektu a rovnocenných vztahů,“ nechal se slyšet Maduro.

K urovnání vztahů s Bílým domem by mohl jako prostředník pomoci i bývalý americký prezident Jimmy Carter. Dnes devadesátiletý politik ale svoje služby nabídl hlavně oběma stranám sporu, kolem kterého se nepokoje v Caracasu točí – tedy vládě a opozici. Carter, který vnitropolitickou krizi ve Venezuele pomáhal řešit už před dvanácti lety, chce tamní metropoli navštívit v dubnu.

V dopisu opozičnímu vůdci Caprilesovi napsal, že jeho stoupenci by se měli zavázat k dodržování ústavních pravidel a důrazně odmítnout násilí. Vláda by zase podle něj měla zaručit opozičním aktivistům právo na pokojný protest a zadrženým osobám možnost spravedlivého soudního procesu.