Sísí je znovu členem vlády, souboj o čelo Egypta odkládá

Káhira - Pověřený egyptský premiér Ibráhím Mahláb dnes vybral ministry nové egyptské vlády – mezi nimi i některé členy té minulé, která rezignovala teprve v pondělí. Podle agentury Reuters usedne v čele ministerstva obrany znovu také šéf egyptské armády Abdal Fattáh Sísí. Tímto krokem zatím odložil očekávané oznámení své prezidentské kandidatury.

Mahláb sice dosud informaci o novém ministru obrany neoznámil, Sísího záměr nadále vést úřad ale agentuře Reuters sdělil nejmenovaný oficiální zdroj. „Očekává se, že setrvá na svém postu až do chvíle, kdy budou vyřešeny všechny záležitosti související s volebními zákony,“ uvedl zdroj. Aby se mohl Sísí ucházet o funkci prezidenta, musí rezignovat na ministerskou funkci.

Mahlába jako dosavadního ministra bytové výstavby pověřil sestavením vlády v úterý prozatímní prezident Adlí Mansúr. Ten by měl být zřejmě v dubnu nahrazen vítězem řádných prezidentských voleb. V nich se podle pozorovatelů chystá kandidovat právě Sísí, který stál za loňským sesazením islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Generál Abdal Fatah Sisí
Zdroj: ČT24

Sísí se těší mezi Egypťany velké popularitě, i když je spjat s režimem někdejšího prezidenta Husního Mubaraka, kdy byl velitelem letectva. Sísího stoupenci ve svém favoritovi vidí rozhodného člověka schopného stabilizovat rozdělenou zemi. Předpokládá se, že prezidentskou volbu by Sísí s výraznou převahou vyhrál. Zda bude kandidovat, dosud neoznámil.

Mahláb do funkce ministra vnitra znovu jmenoval dosavadního šéfa resortu Muhammada Ibráhíma, beze změny zůstávají například také posty ministrů ropného průmyslu či plánování.