Poklad na zahradě? V zemi zlaté horečky klidně!

Los Angeles - Pár z Kalifornie našel na svém pozemku během procházky se psem zlaté mince v hodnotě až 10 milionů dolarů. Mohlo by jít o vůbec největší sbírku zlatých mincí, jaká se kdy ve Spojených státech pod zemí našla. Poklad, který pochází z druhé poloviny 19. století a je ve velmi dobrém stavu, poputuje místo do muzea do aukce na internetu.

Poklad na zahradě? V zemi zlaté horečky klidně! (zdroj: ČT24)

Jediná z nalezených zlatých mincí má dnes hodnotu aspoň 145 tisíc korun. Starší pár z Kalifornie takových našel asi 1 400, za některé z nich by přitom mohli sběratelé zaplatit i mnohonásobně víc. „Je to doslova příběh zakopaného pokladu. Šli po cestě a zahlédli plechovku plnou zlatých mincí. Říkám si, proč se to nestane mně nebo vám,“ komentoval nález znalec mincí David Hall.

Poklad ležel v nenápadných plechovkách na pozemku nálezců možná víc 115 let. Zlaté mince, které měly původně hodnotu nejvíc 20 dolarů, se v severní Kalifornii nenašly poprvé. Nálezci pokladu se proto bojí, aby nález nevyvolal novodobou zlatou horečku, a raději zůstávají v anonymitě.