Německý exprezident Wulff za pivo na Oktoberfestu pykat nebude

Hannover - Zemský soud v Hannoveru dnes osvobodil bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa obviněného z neoprávněného čerpání výhod. Tato aféra byla jednou z příčin Wulffovy rezignace v únoru 2012. Soud verdikt zdůvodnil tím, že pro obvinění z přijímání výhod neexistují žádné důkazy, a konstatoval, že exprezidentovi náleží odškodnění.

Wulff čelil obžalobě kvůli tomu, že se v roce 2008 ještě jako regionální dolnosaský premiér nechal na mnichovském pivním festivalu Oktoberfest hostit filmovým producentem Davidem Groenewoldem. Ten údajně část jeho pobytu zaplatil; na hotel a na občerstvení tehdy čelného představitele křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové a jeho rodinu dal 750 eur (dnes asi 20 600 Kč). Podle žalobců tím chtěl Wulffa ovlivnit, aby uvolnil veřejné prostředky na jeho připravovaný filmový projekt John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše. Peníze nakonec Groenewold skutečně získal.

Christian Wulff po odchodu ze soudní síně:

„Ulevilo se mi. Jsem rád, že se u tohoto soudu prosadilo právo a já se nyní zase můžu dívat dopředu.“

Obhajoba však tvrdila, že oba muži byli dobří přátelé a mezi takovými jsou podobné vzájemné úhrady běžné. Potvrdila to mimo jiné Wulffova manželka Bettina, s níž se exprezident rozvádí, či jeho osobní strážce. Obhájci proto požadovali zproštění obvinění. Groenewold byl ve Wulffově případu jeho spoluobviněným, také jeho hannoverský soud dnes osvobodil.

Státní zástupci se chtějí v průběhu příštího týdne rozhodnout, zda se proti dnešnímu verdiktu odvolají. Žádost o revizi musí podat do týdne.

Christian a Bettina Wulffovi přicházejí k soudu
Zdroj: Julian Stratenschulte/ČTK/DPA

Osvobozující rozsudek média i odborníci očekávali. Soudce už v prosinci uvedl, že obžaloba je nepřesvědčivá, a spekulovalo se o tom, že bude soud ukončen už v lednu namísto původně plánovaného dubna. Později soudce schválil výslech dodatečných svědků a posunul termín rozhodnutí na konec února. Státní zastupitelství na závěr procesu ani neuvedlo, jak vysoký trest pro bývalého prezidenta žádá, a požadovalo jen další důkazní řízení.

Jak připomněl berlínský zpravodaj ČT Martin Jonáš, Wulff nyní pracuje jako právník pro společnost, která hájí zájmy zahraničních firem, zejména z muslimského světa. Díky svým pozitivním vyjádřením k roli islámu v Německu má Wulff velmi dobrou pověst právě v muslimském světě.

Němečtí prezidenti před soudem

Kauza, kvůli které byl Wulff obžalován, byla jednou z příčin jeho předčasného konce v prezidentské funkci, na niž rezignoval před dvěma roky. Kromě podezřelého výletu na pivní festival byl zapleten i do aféry s přijetím údajně zvýhodněného úvěru na 500 tisíc eur, podezření z nátlaku na média a do dalších kauz.

Německý prezident Joachim Gauck
Zdroj: ČTK/ABACA/Gouhier Nicolas

Wulff byl vůbec prvním bývalým prezidentem Německa, který stanul před soudem. Není ale posledním. Současná hlava státu Joachim Gauck se nyní musí před soudem zpovídat z toho, že příznivce krajní pravice označil za šílence.

Vydáno pod