Merkelová v Londýně: Reforma Unie bude Británii „stát hodně úsilí“

Londýn - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v Londýně zcela neodmítla úsilí britského premiéra Davida Camerona reformovat Evropskou unii. Podle ní to ale „nebude žádná hračka“, uvedl zpravodajský server BBC. Cameron chce pro Británii získat z Bruselu zpět některé pravomoci a dosáhnout určitých reforem ve fungování osmadvacítky. Jde mu přitom podle komentářů hlavně o získání více voličů před britskými volbami v roce 2015.

Očekávaný odmítavý postoj Merkelové ke Cameronovu postupu zazněl při zvláštní příležitosti. Možnost vystoupit před zástupci Dolní komory i Sněmovny lordů je pocta, které se těší jen malý počet zahraničních vedoucích představitelů. „Můj projev nebude dláždit cestu k reformě Evropské unie,“ řekla podle webu BBC hned v úvodu německá kancléřka.  

Merkelová po setkání s Cameronem řekla, že se může podílet s Británií na reformě Evropské unie, ale v rámci „celoevropské spolupráce“. Obě země by podle ní mohly přijmout zákony, které omezují zneužívání volného pohybu osob v rámci cestovního ruchu. Pro Camerona jsou změny v EU „možné, dosažitelné a proveditelné“. Merkelová podle něj také chce „vidět změny v Evropě“.

Proslov Merkelové v královské galerii britského parlamentu
Zdroj: ČTK/AP/Oli Scarff

Postoj Merkelové ke Cameronovu postupu byla ale jinak v kancléřčině projevu před oběma komorami britského parlamentu opatrný. „Někteří očekávají, že moje řeč připraví půdu pro zásadní reformu evropské stavby, která uspokojí všechny druhy údajných nebo skutečných britských přání. Obávám se, že budou zklamáni,“ řekla hned v úvodu Merkelová.

Merkelová vyzdvihla „bezkonkurenční úspěch“ volného trhu EU a svobod, které podle ní umožnila evropská integrace. Ale zdůraznila, že „je třeba změnit politickou podobu EU v souladu s dobou“. „Za účelem dosažení tohoto cíle potřebujeme silné Spojené království se silným hlasem uvnitř Evropské unie,“ prohlásila. „Pokud budeme mít tohle všechno, budeme schopni provést nezbytné změny ve prospěch všech,“ sdělila také.

David Cameron jako Hamlet
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Cameronovy snahy o rychlé reformy nepodpořil ani francouzský prezident Francois Hollande při své lednové návštěvě Británie. Merkelová bude po vystoupení v parlamentu jednat odpoledne s Cameronem a poté se setká i s královnou Alžbětou II.

Z odmítání evropských politiků či státníků si ale britský premiér příliš těžkou hlavu nedělá - v budoucnu už ho totiž možná situace v Unii nebude muset trápit. Už dlouho prosazuje vyhlášení referenda o výstupu Británie z EU. Konzervativci minulý rok přišli s konkrétním zákonem, v lednu ho ale odmítla pustit dál právě Sněmovna lordů a její labouristická a liberálně demokratická frakce.

Cameron nicméně slíbil, že slib o referendu v roce 2017 platí - tedy pokud po volbách v roce 2015 zůstane šéfem kabinetu. Evropa je ožehavým tématem především právě pro konzervativce, kteří jsou v tomto směru hluboce rozděleni. Přístup k evropské integraci vedl i k pádu předcházející konzervativní vlády v roce 1997.

David Cameron o vztahu Británie k EU:

„Potřebujeme zásadní změnu. Bez ní je nebezpečí, že Evropa selže a britský lid bude směřovat k odchodu. Nechci, aby se to stalo. Chci, aby Evropská unie byla úspěšná.“

„Je načase, aby se Britové vyjádřili. Je načase, aby se tato evropská otázka v britské politice vyřešila.“

„Jsem hluboce přesvědčen, že britskému národnímu zájmu nejlépe slouží flexibilní, přizpůsobivá a otevřená EU. A taková EU je nejlepší, když v ní je Británie.“

Vydáno pod