Louisianský Batman to zkusí z Everestu

New Orleans/Káthmándú - Už čtyři tisíce horolezců pokořily nejvyšší horu světa. Američan Joby Ogwyn má ale opačné plány: Chce být prvním člověkem, který z Mount Everestu skočí volným pádem dolů. Akci, kterou bude živě přenášet televize, naplánoval na květen. „Lidé jsou nadšeni myšlenkou, že by mohli létat. To je důvod, proč jsou Superman, Batman, Spiderman a podobní superhrdinové tak populární,“ říká americký skokan.

Stejně jako u jiných extrémních výkonů je i tady potřeba příprava nanečisto. Jak nahoru už Ogwyn ví. Je dokonce časovým rekordmanem ve výstupu na Mount Everest - zdolal ho za devět a půl hodiny. Jak dolů teď trénuje pomocí seskoků z letadla. Rodákovi z Louisiany místo křídel slouží speciální letecký oblek s blánami. Proletěl se v něm i vedle Everestu. „Je tu tolik věcí, které musí klapnout, a tolik věcí, které vyjít nemusejí. Je to skutečné dobrodružství,“ vysvětluje.

Americký skokan Ogwyn to zkusí z Everestu (zdroj: ČT24)

Posunout hranice možností člověka se nedávno podařilo i Rakušanovi Felixi Baumgartnerovi. Skokem ze stratosféry jako první překonal volným pádem rychlost zvuku. V bezpečné přistání doufá i Joby Ogwyn. Jak sám říká, na cestě za snem je ochotný riskovat i život.

Vydáno pod