V Sevastopolu prý ruské vrtulníky, ozbrojenci blokují krymská letiště

Kyjev - Proruští ozbrojenci dnes ráno zablokovali okolí vojenského letiště Belbek u Sevastopolu na ukrajinském Krymu, terminál ale zůstává pod kontrolou ukrajinských sil. Oznámil to úřadující ministr vnitra Arsen Avakov, který v dřívějším prohlášení nevyloučil, že jde o akci příslušníků ruské černomořské flotily sídlící v Sevastopolu. Ruská flotila následně veškeré akce popřela. Podle vůdce krymských Tatarů dnes z Ruska na základnu přilétlo osm vojenských vrtulníků. Také v okolí mezinárodního letiště v krymském Simferopolu hlídkují proruští ozbrojenci.

S odvoláním na ukrajinské pohraničníky agentura Reuters informovala, že do ukrajinského vzdušného prostoru vstoupilo více než deset strojů. Pouze tři z nich podle Interfaxu dostaly k tomu povolení ukrajinské strany. Ukrajinci rověnž uvedli, že ruští vojáci v Sevastopolu zablokovali jednu z pohraničních jednotek. Zmínění ruští vojáci prý patří k 810. námořní brigádě černomořské flotily.

Ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení upozornilo, že operace na Krymu se uskutečňuje v rámci platné dohody o černomořské flotile. Moskevská diplomacie zároveň odmítla jakákoli jednání s Kyjevem týkající se vzájemných dohod. Události na Krymu jsou podle ministerstva vyústěním současné vnitropolitické situace na Ukrajině.

Ukrajinští pohraničníci podle Interfaxu také hlásí, že v těsné blízkosti krymského letoviska Balaklavy u Sevastopolu od rána setrvává ruská raketová loď. Rusko má základnu na ukrajinském Krymu pronajatou. Podle smlouvy o jejím užívání z roku 1998 nesmí vojenské vybavení ani stroje opustit prostor základny bez ukrajinského souhlasu.

Neznámý uniformovaný ozbrojenec v Sevastopolu
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Úřadující ukrajinská hlava staátu Oleksandr Turčynov již včera varoval, že jakýkoli pohyb ruských vojsk mimo základnu flotily bude považován za „akt vojenské agrese“.

Na zapádě Ruska nyní probíhá vojenské cvičení, které ve středu ohlásila Moskva. Účastní se ho více než 80 bojových helikoptér - více čtěte zde.

Na stránkách YouTube se objevilo video, na kterém je přelet vojenských vrtulníků zaznamenán. Původ záběrů ani to, zda se opravdu jedná o ruské stroje, se nepodařilo ověřit.

Vojenský terminál pod kontrolou Ukrajinců

„Letiště nefunguje. Na vnějším obvodu jsou kontrolní stanoviště zřízená ukrajinským ministerstvem vnitra. Nedochází k žádným střetům,“ prohlásil Avakov s tím, že chce záležitost vyřešit diplomatickou cestou. Mezinárodní letiště Belbek u Sevastopolu využívá i ukrajinská armáda. Interfax citoval svůj zdroj, podle něhož úkolem ozbrojenců na Belbeku je „zabránit příletu některých bojovníků“.

Prvotní zprávy o zablokování letiště byly protichůdné, neboť nebylo jasné, kdo za akcí stojí. Avakov naznačil, že by za operací neznámých ozbrojenců mohly být jednotky ruského námořnictva. Ruská černomořská flotila tyto spekulace odmítla. „Žádná z jednotek černomořské flotily nebyla rozmístěna v oblasti Belbeku a ani se nezúčastnila blokády,“ citoval Interfax z prohlášení flotily.

Ta nicméně upozornila, že kvůli „nestabilní situaci“ provedla opatření v rámci svých „protiteroristických jednotek“, aby tyto síly mohly chránit části flotily rozmístěné na Krymu a rezidenční čtvrti, kde žije personál s rodinami.

Proruští ozbrojenci před letištěm v Simferopolu
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

„Snažíme se zjistit, co ti lidé chtějí, jaké jsou jejich cíle, mluvit s nimi. Zatím jsme nedostali žádnou odpověď. Chceme situaci vyřešit mírovou cestou,“ prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja, kterého do funkce uvedl parlament ve čtvrtek.

Podle agentury AFP letiště střeží desítka ozbrojenců odmítajících hovořit s novináři a také tucet civilistů. „Všichni jsme dobrovolníci a jsme tu, abychom nedovolili přistát fašistům a radikálům ze západní Ukrajiny,“ prohlásil mluvčí této skupiny, bývalý policista. „Jestli dorazí nacionalističtí bandité, budeme se s nimi bít. Najdeme si zbraně, bude-li třeba,“ dodal jeden z nich. Provoz na letišti jejich akce ale nijak nenarušila. Přílety a odlety se odehrávají podle letového řádu.

Ozbrojená hlídka v přední části letiště v Simferopolu
Zdroj: ČTK / AP/Ivan Sekretarev

Již v průběhu dnešní noci uvedla agentura Interfax, že simferopolské letiště se ocitlo zcela v rukou ozbrojenců v uniformách bez rozpoznávacích znaků. Podle svědků prý měli stejnou výzbroj a výstroj jako proruské komando, které ve čtvrtek ráno v Simferopolu ovládlo místní parlament. „Mysleli si, že tu vysadili ukrajinské parašutisty. Když se přesvědčili, že nic takového se nestalo, omluvili se a vzdálili se,“ řekl o incidentu mluvčí mezinárodního letiště Igor Stratilati rozhlasové stanici Echo Moskvy.

Krymský parlament ve čtvrtek odhlasoval vyhlášení referenda „o posílení autonomie“ Krymu, sesadil dosavadní krymskou vládu a schválil nový kabinet v čele s proruským aktivistou, který odmítá nový režim v Kyjevě a nadále uznává za ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, sesazeného parlamentem.

Avakov incidenty na obou letištích označil za „ozbrojenou invazi a okupaci“. Incidenty nazval také přímou provokací na území suverénního státu, zatím ale podle něj nedošlo k žádným střetům.

Ukrajinský parlament mezitím vyzval Moskvu, aby nepodkopávala celistvost Ukrajiny a aby „odmítla podporu separatismu na Ukrajině“. Chce také, aby o krizové situaci v zemi jednala Rada bezpečnosti OSN. Turčynov svolal na dnešek kvůli vyhrocené situaci na Krymu krizové zasedání bezpečnostní rady státu.

Proruští ozbrojenci před letištěm v Simferopolu
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Ukrajinský generální prokurátor Oleh Machnyckyj dnes nařídil zatčení desítky bývalých vysokých činitelů vlády, armády a policie kvůli jejich údajnému podílu na zabíjení demonstrantů v Kyjevě. Jsou mezi nimi někdejší ministři vnitra a spravedlnosti Vitalij Zacharčenko a Olena Lukašová. Na seznamu nechybí ani Machnyckého předchůdce ve funkci Viktor Pšonka. Na Majdanu při protivládních protestech minulý týden zahynulo přes osmdesát lidí.

Kyjev chce asociační dohodu s EU a stabilizaci vztahů s Ruskem

Ministr zahraničí Deščycja dnes po jednání s představiteli zemí visegrádské čtyřky za priority nové ukrajinské diplomacie označil uzavření asociační dohody s Evropskou unií, uvolnění vízového režimu, ale i stabilizaci vztahů s Ruskem.

Zástupci V4, mezi kterými je i český ministr Lubomír Zaorálek, k tomu uvedli, že hlavním úkolem je nyní vzhledem k situaci na Krymu udržet územní celistvost země. V4 přislíbila, že v této věci udělá vše, co bude v jejích silách. „Jsme připraveni mluvit s ruskou stranou o bilaterálních vztazích i o situaci na Krymu,“ uvedl na krátké tiskové konferenci Deščycja, který zároveň poděkoval zemím visegrádské čtyřky za podporu během uplynulých tří měsíců a také v minulosti.

Ministři měli v plánu navštívit i rozbouřený krymský poloostrov, podle zpravodaje ČT Václava Černohorského ale kvůli obsazení tamních letišť ozbrojenci z této návštěvy sejde.

Proevropská demonstrace v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Evropská komise míní, že situace na Krymu musí být vyřešena politicky. Vývoj nyní vyhodnocuje, všechny strany vyzvala ke zdrženlivosti. „Situace na Krymu bude vyžadovat politické řešení, kterého může být dosaženo jen v dialogu všech zúčastněných stran,“ konstatoval mluvčí komise Olivier Bailly. Zopakoval stanovisko Unie, že teritoriální integrita je základním principem a všechny strany by ji měly dodržovat.

Americký viceprezident Joe Biden ujistil v telefonickém rozhovoru šéfa nové ukrajinské vlády Arsenije Jaceňuka o plné podpoře USA při nastolení pořádku v zemi. Podle agentury AP to značí, že Washington uznává nového ukrajinského premiéra za faktického vůdce postsovětské republiky.

Ženevský prokurátor vyšetřuje Janukovyče z praní špinavých peněz

Švýcarsko se rozhodlo zmrazit případná konta Viktora Janukovyče ve švýcarských bankách. Švýcarská prokuratura také zahájila vyšetřování svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a jeho syna Oleksandra z praní špinavých peněz. Na žádost Kyjeva zmrazilo účty 18 nejmenovaných Ukrajinců také Rakousko. (více čtěte zde)