Tragédie z Lampedusy u soudu, další slyšení v květnu

Palermo – V sicilském Agrigentu začal soud se Somálcem, který se zodpovídá z tragické nehody lodi s africkými uprchlíky. Loni v říjnu při ní u ostrova Lampedusa zemřelo 366 lidí. Veškerá obvinění, za která mu hrozí až 30 let vězení, Somálec odmítá. Dnešní soudní jednání trvalo pouze krátce, protože se k soudu nedostavil obhájce. Další slyšení bylo odročeno na 16. května.

Čtyřiatřicetiletý muž je obžalovaný z vydírání, únosu, sexuálního napadení a zločinného spolčení. Byl zatčen loni na Lampeduse, kde ho identifikovali uprchlíci, kteří říjnovou havárii ve Středozemním moři přežili.

Podle vyšetřovatelů je Somálec jedním ze skupiny asi 50 somálských a súdánských ozbrojenců, kteří unesli skupinu asi pěti desítek eritrejských uprchlíků při jejich cestě Saharou poblíž hranic mezi Súdánem a Libyí. Únosci Eritrejce převezli do jiholibyjského města Sabhá, kde je dva týdny drželi zavřené v několika místnostech. Podle dosavadních informací je mučili, ženy znásilnili a pak je donutili zaplatit vysoké částky za to, že je propustí. Teprve poté se Eritrejci dostali do rukou pašeráků lidí, kteří zorganizovali jejich přejezd do Evropy. Během něj se jejich loď potopila.

Tragédie plavidla u Lampedusy loni rozbouřila veřejné mínění a přitáhla pozornost k problému nelegální migrace z Afriky do Evropy. Upozornila také na otřesné zacházení s běženci, kteří riskují svůj majetek, zdraví a život při pokusech dostat se z Afriky na starý kontinent.