Na prezidenta chtějí kandidovat Kličko a Tymošenková, Janukovyč už ne

Kyjev – Ukrajinská expremiérka Julije Tymošenková se chce zúčastnit předčasných prezidentských voleb, které jsou vypsány na 25. května. Sdělila to ve středu předákovi strany UDAR Vitaliji Kličkovi, který se o úřad hlavy státu hodlá sám ucházet. Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se voleb zúčastnit nechce. Nyní je na území Ruska a Ukrajina Moskvu oficiálně požádala o jeho vydání.

Konkurence Tymošenkové v předvolebním boji se Kličko nebojí. „Nevidím v tom nic špatného, ale bude to vypadat velmi divně, když si opoziční síly budou konkurovat. Ale doufám, že pokud k této konkurenci dojde, bude čestná, průzračná a podle současných evropských zásad,“ poznamenal k tomu Kličko.

Z rozhodnutí parlamentu, který se ocitl pod tlakem opozice, Tymošenková v sobotu předčasně opustila vězení, v němž si odpykávala sedmiletý trest za údajné překročení pravomocí ve funkci předsedkyně vlády. Při té příležitosti dala najevo, že by v prezidentských volbách chtěla kandidovat, nicméně v úterý její advokát Serhij Vlasenko tvrdil, že se dosud nerozhodla.

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na dnešní tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu prohlásil, že se nadále považuje za prezidenta a odmítá, že by byl zbaven moci. Nynější vládu v Kyjevě označil za nelegální a květnových mimořádných prezidentských voleb se zúčastnit nechce.

SITUACE NA UKRAJINĚ NA WEBU ČT24:

  • Janukovyč: „Moci na Ukrajině se chopily fašistické síly“ ZDE
  • Švýcarsko zmrazilo Janukovyčovy účty, podezírá ho z praní peněz ZDE
  • Pazderka o Ukrajině ze všech stran: Není snadné být objektivní ZDE
  • V Sevastopolu prý ruské vrtulníky, ozbrojenci blokují krymská letiště ZDE
  • Manévry na západě Ruska: 80 bojových helikoptér ZDE

Momentálně nejsledovanějším bodem ve vývoji ukrajinské krize zůstává napjatá situace na Krymu. Proruští ozbrojenci ráno blokovali letiště a na tamní ruskou základnu přiletěly vojenské vrtulníky. Janukovyč na dnešním brífinku ke Krymu uvedl, že musí zůstat součástí Ukrajiny a odmítl možnost vojenské intervence.

Ozbrojenci na vojenském letišti v Sevastopolu posílili přítomnost, sejde se Rada bezpečnosti

Ozbrojenci, kteří ráno obsadili vojenské letiště Belbek v krymském Sevastopolu, svou kontrolu posílili. Podle agentury Interfax je jich tam na 400. Jsou ozbrojení, obsadili ranvej a pohyb všech letadel se zastavil. Ruské ministerstvo zahraničí dalo pokyn konzulátu na Krymu rychle zahájit vydávání pasů členům jednotek Berkut, kteří zasahovali proti demonstracím.

Kvůli situaci na Ukrajině se ještě dnes sejde Rada bezpečnosti OSN k „soukromému setkání“. Mluvčí generálního tajemníka OSN ale neupřesnil, zda se sejdou zástupci všech 15 členských států rady.

Kvůli dění na Krymu si dnes telefonoval také šéf americké diplomacie John Kerry s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ten prý ujistil, že Rusko se nijak nezapojilo do akcí porušujících svrchovanost Ukrajiny a nemá to ani v úmyslu. Kerry nicméně Lavrova upozornil, že je vzhledem k velkému napětí nutné dávat pozor, aby nikdo situaci dál nezhoršil. Bílý dům dnes varoval Rusko, že intervence na Ukrajině by byla „vážnou chybou“. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem dnes telefonovali také prezident Evropské unie Herman Van Rompuy, německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron.

Visegrád podpořil změny na Ukrajině, je znepokojen Krymem

Šéfové parlamentů zemí visegrádské čtyřky uvítali vytvoření nové vlády národní jednoty na Ukrajině jako důležitý krok směřující ke konsolidaci státu a k nezbytným reformám. Podpořili také sbližování Ukrajiny s Evropskou unií a vyjádřili znepokojení nad aktuálním vývojem na Krymu. V prohlášení k dění na Ukrajině, které dnes přijali v Budapešti na závěr svého dvoudenního setkání, zdůraznili „podporu zachování suverenity, nezávislosti, jednoty a územní celistvosti Ukrajiny“ a očekávají, že „všechny zainteresované subjekty se zdrží jakéhokoli počínání, které by tomu mohlo bránit“. Ti, kteří se nedávno dopustili zločinů proti nevinným civilistům, musí být hnáni k odpovědnosti, zdůraznili představitelé visegrádských zemí.