Jedy počtvrté opustily Sýrii, skluz je ale značný

Damašek - Sýrie vyvezla ve středu už čtvrtou dodávku chemických zbraní z přístavu Latákíja na moře. Dohodla se také s Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW) na prodloužení termínu pro vývoz všech chemikálií do dubna, podle původního harmonogramu přitom mělo být asi 1 300 tun nebezpečných bojových látek mimo Sýrii do 5. února. Vývoz se ale zpožďuje – chemikálií bylo zatím odvezeno jen 11 procent. Sýrie to zdůvodňuje špatnou bezpečnostní situací: pokračujícími boji s rebely, kvůli nimž se nemůže dostat ke dvěma skladištím s toxickými látkami, a také útoky na konvoje, které převážejí nebezpečné zbraně do Latákíje.

Nebezpečné látky vyvážejí na svých palubách norské a dánské lodě a čekají s nimi na moři, až je budou moci přeložit na speciální americké plavidlo Cape Ray, na němž bude část arzenálu zničena. Výcvikem pro odvoz zbraní prošli nejen norští a dánští námořníci, ale i ti ruští a čínští.

Harmonogram ničení syrského chemického arzenálu stanoví loňská rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Sýrie je za zpoždění hojně kritizována, takže minulý týden požádala o stodenní prodloužení termínu pro vývoz. To by znamenalo, že by poslední zásilky Sýrii opouštěly až v květnu nebo začátkem června. Podle rezoluce přitom mají být ale chemické látky do poloviny roku už zničeny.

Likvidace syrských chemických zbraní se zpožďuje (zdroj: ČT24)

OPCW na květnový termín nepřistoupila, ale souhlasila s tím, aby většina nebezpečných látek byla do přístavu Latákíja navezena do 13. dubna. Zbytek chemikálií, které jsou uskladněny na dvou místech, kde existují bezpečnostní obavy, pak musí být vyvezen do 27. dubna.

Syrský prezident Bašár Asad přistoupil na to, že nechá zničit svůj chemický arzenál po loňském chemickém útoku, při němž u Damašku zahynuly stovky lidí. Sýrii hrozil odvetný útok, jemuž se tímto krokem vyhnula. Průtahy ale začaly diplomaty znovu znepokojovat.